Linkovi

Robert Plant i Alison Kraus osvojili pet Gremija za album “Raising Sand” 


Roker Robert Plant i blugras pevačica Alison Kraus trijumfovali su na sinoćnjoj dodeli Gremija, odnevši pet muzičkih nagrada za zajednički album “Raising Sand”.

Robert Plant, pevač rok grupe Led Cepelin, i blugras pevačica Alison Kraus osvojili su Gremija za album godine za izdanje “Raising Sand”, kao i snimak godine – “Please Read the Letter”. Oni su takodje osvojili Gremija za saradnju u žanru kantrija, popa, i savremenog folka i Amerikane. Za rok veterana Planta, ovaj album je bio iskorak u drugačije muzičke vode.

Neki bi rekli da smo se prodali, ali ovo je lep način da se provede nedeljno veče," našalio se Plant.

Reper Lil Vejn kući je odneo četiri Gremija, uključujući i nagradu za najbolji album za najprodavanije izdanje “Tha Carter III”, kao i Gremija za najbolji samostalni rep nastup. Album "Rockferry" Velšanke Dafi osvojio je Gremija za najbolje pop izdanje. Za pesmu godine proglašena je "Viva la Vida" grupe Coldplay, koja je takodje odnela Gremija za najbolji rok album, I najbolji pop nastup dueta ili grupe. Britanska pop pevačica Adel proglašena je za najboljeg novog umetnika.

Dženifer Hadson je kući odnela svog prvog Gremija za ritam i bluz album nazvan po njenom imenu. Usledio je potresan trenutak dok je primala nagradu i izvodila pesmu “You Pulled me Through”. Naime, njena majka, brat i bratanac ubijeni su u oktobru, i do ovog meseca, Dženifer se nije pojavljivala u javnosti. "Hvala mojoj porodici u raju, i onima koji su tu danas", rekla je pevačica.

Višestruka dobitnica Gremija Keri Andervud odnela je kući još jednu nagradu za najbolji kantri nastup za pesmu “Last Name”. U bekstejdžu, izjavila je da se uvek oseća napeto za vreme ovakvih takmičenja.

Ne postoji nijedna dodela nagrada gde se ja ne unervozim dok najavljuju nominovane. Nadam se da ću i ostati takva, jer ako ste nervozni, znači da vam je stalo do nečega”, kazala je Andervud.

Zvezda ritam I bluz muzike Kris Braun trebalo je da se pojavi na Gremijima, ali je odustao od nastupa budući da je policija saopštila da je podigla istragu protiv njega zbog navodnog napada na ženu, čiji identitet nije otkriven, ali se spekuliše da je reč o njegovoj devojci, pop zvezdi Riani. Kako je rečeno, oni su se svadjali u parkiranom automobilu prethodne noći. Braun je kratko zadržan u policijskom pritvoru, i zatim pušten na slobodu. Neposredno pred početak ceremonije, organizatori Gremija su saopštili da je i Riana, otkazala svoj nastup, što ih je primoralo da u poslednji čas uvedu izmene u program večeri.

Ceremoniji, medjutim, nije nedostajalo zvezda, a izmedju ostalih su nastupali U2, Nil Dajmond, Džon Mejer, Pol Makartni, Stivi Vonder, Kanje Vest (sa kojim je pevala M-I-A iako joj je juče bio termin za porodjaj), kao i mlade zvezde Jonas Brothers, Majli Sajrus i Tejlor Svift.


XS
SM
MD
LG