Linkovi

SAD spremne da razgovaraju sa Iranom o njegovom nuklearnom programu


Američki potpredsednik Džozef Bajden kaže da su Sjedinjene Države voljne da razgovaraju sa Iranom o nuklearnom programu te zemlje, ali naglašava da Teheranu predstoje izolacija i pritisak ako nastavi dosadašnjim putem.

Bajden je na konferenciji o bezbednosti u Minhenu rekao da će Iran dobiti „značajne povlastice“ ako odustane od svog – kako se izrazio – „nezakonitog nuklearnog programa i podržavanja terorizma“. Ipak, dodao je američki potpredsednik, Sjedinjene Države će nastaviti da razvijaju protivraketnu odbranu da bi „uzvratile na sve veću iransku moć“. Bajdenova ponuda razgovora sa Iranom označava promenu u odnosu na Bušovu administraciju, koja je odbijala da stupi u direktne pregovore sa Iranom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija mora da se pripremi da nametne strožije sankcije Iranu, jer – kako je dodala – Iran mora da se spreči da razvije nuklearno oružje. Predsednik iranske skupštine, Ali Laridžani, juče je na konferenciji u Minhenu kritikovao dosadašnju američku politiku, ali je rekao da bi administracija predsednika Obame mogla ponovo da sagradi porušene mostove između Sjedinjenih Država i Irana.

XS
SM
MD
LG