Linkovi

Vuk Drašković: Srbija mora da zna šta želi i kuda ide


Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, koji je bio u Vašingtonu na molitivenom doručku, u razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem osvrnuo se na nagoveštaje političkog stava nove američke administracije prema Srbiji i dosadašnjoj politici Vlade Srbije prema Kosovu.

Vuk Drašković: Ništa se značajnije neće menjati u odnosu ni prema Srbiji ni prema našem regionu. Amerika je ozbiljna država i njena pozicija se neće menjati zato što smatra da sve, Srbija i ostale zemlje zapadnog Balkana, nemaju alternativu sem da idu u Evropsku uniju, i SAD su za priključenje ovih zemalja NATO paktu. U tom smislu, strateški se stav Amerike neće menjati, a drugo je sada pitanje da li se naš stav promenio. Koliko se ja sećam, negde posle petog oktobra svi smo u glas govorili “evroatlanska integracija”, a sada se odjednom pojavilo da smo protiv NATO-a, odnosno da smo mi za neutralnost. Lepo… Pojavila se nova ideja da treba da budemo domaćini sledećeg samita nesvrstanih. I još lepše… Ali to znači da mi menjamo našu poziciju. Ne možete biti u nesvrstanim, a ići u Evropu. Ne možete biti u nesvrstanim, a ići u NATO.

Glas Amerike: Šta bi Srbija mogla da učini sa svoje strane na promovisanju svojih interesa ovde u SAD?

Vuk Drašković: Srbija mislim mora da zna pre svega zna šta hoće i kuda hoće i da to reši sa sobom. Moramo da učimo i od naših suseda, od Albanca na primer. Ja sam danas na molitvenom doručku sedeo sto do stola za kojim je bila državni sekretar Hilari Klinton. Ali ona je bila u društvu za stolom premijera Albanije, Beriše. Kad sutra njen muž Bil Klinton dodje u posetu Prištini, njega će u Prištini dočekati Bil Klinton. Znači, veliki spomenik koji su Albanci podigli Klintonu, tadašnjem predsedniku SAD. Doćekaće svakog Amerikanca u Prištini i replika Statue slobode . Danšnji naš svet je i svet simbola. Tu se mi apsolutno ne snalazimo. Mi zapravo veoma često radimo ono što je najdirektnije protiv našeg interesa.

Glas Amerike: Zbog čega?

Vuk Drašković: Ne možemo stalno da pričamo, ja sam bio recimo u američkom kokusu, odnosno u ovom srpskom kokusu, iskoristio sam priliku… Medjutim, moramo jedno da shvatiomo: nema tog kokusa, nema tih lobista, koji mogu da poprave imidž Srbije u SAD ili bilo gde, ukoliko državna politika nije taj glavni lobista. Ja mislim da mi u ovom trenutku ni sami ne znamo gde smo. Naša situacija je dosta teška, sumorna. Nema nikakve dileme da smo mi Srbi istorijski i tradicionalano bili narod koji je bio državotvoran i koji je i te kako znao šta je država i koji je i te kako znao šta je nacija i umeo je da vodi politiku u interesu države i nacije. Miloševićev režim je za onih deset godina užasne politike zapravo obesmislio pojmove države i pojmove nacije. A mi smo došli 2000. godine - kao nada, govorim o nama tadašnjoj opoziciji, puni priča da ćemo doneti demokratiju, evrpske vrednosti, zapošljavanje, eliminisanje korupcije , radikalni raskid sa tajnim službama, sa Miloševićevim režimom, a ništa od svega toga, manje više, nismo ispunili i mi smo temeljno sada obesmislili značenje pojma demokratija, a samim tim i pojma nada. Mi danas živimo u vremenu kada se ceo svet trese od ekonomske krize, ali ja, evo ovde, za nekoliko dana u Vašingtonu, gledajući ljude i pričajući sa ljudim, kongresmenima, senatorima, sam uveren da će Amerika brzo izaći iz krize. Amerika je investirala u nadu, u veru, da će Amerika pobediti i ovaj izazov, i ako nemate vere u uspeh, nećete nikada ni uspeti. Nažalost u našoj Srbiji više se ne veruje ni u šta. Vlada neka depresija, nezainteresovanost, i pitanje moralne obnove društva u Srbiji je prvorazredno pitanje.

Glas Amerike: Povodom godišnjice nezavisnosti Kosova, kako biste procenili dosadašnju politiku vlade Srbije prema Kosovu?

Vuk Drašković: Ne bih ja procenjivao ničije politike. Mislim da smo opet promašili i to baš u ono doba kada sam ja bio ministar spoljnih poslova. I ne vidim da je to moja krivica. Smatram da mi vreme daje za pravo. Zagovarao sam politiku - jedna Srbija, dva sistema. Zagovarao sam politiku da napravimo da nešto što je nepremostivo - premostimo,jednim maksimalnim kompromisom koji neće povrediti ni poniziti ni Albance na Kosovu, ni srpski narod, i da naprosto kažemo suverenitet nad Kosovm pripada Albancima; oni vladaju nezavisno Kosovom, a teritorijalni itegritet, spoljne granice sa Albanijom i Makedonijom pripadaju Srbiji, po uzoru, recimo, na Kinu i Tajvan. Medjutim, naši apetiti bili su ekstremni, nerealni, kao što su i danas, kad neko kaže da mi treba da čuvamo suverenitet nad Kosovom, kao da ga imamo. Kako da čuvam nešto što sam izgubio još u junu 1999. godine. Moram voditi državnu i nacionalnu politiku, ako sam odgovoran čovek, tako da napravim jaku Srbiju, čiji je cilj da jednoga dana povrati suverenitet nad Kosovom. Da ga povrati, sad ga nemamo.

XS
SM
MD
LG