Linkovi

Vašington: Održan Nacionalni molitveni doručak


Predsednik Barak Obama je na skupu dostojanstvenika iz celog sveta rekao da bi verske razlike trebalo da ujedinjuju ljude, a ne da ih dele.

Obama je na današnjem Nacionalnom molitvenom doručku, rekao da vera koja motiviše ljude može da donese veće dobro, naglasivši da ne postoji bog koji oprašta ubistvo nedužnog ljudskog bića. Ovom tradicionalnom godišnjem skupu u Vašingtonu prisustvuju predsednik Sjedinjenih Država, članovi američkog Kongresa i lideri iz celog sveta. Obama je rekao da je skup „retka prilika" koja okuplja veliki deo sveta u momentu spokojstva i dobre volje.

Nešto kasnije, predsednik je potpisao izvršnu naredbu o uspostavljanju Kancelarije za versko i susedsko partnerstvo, koja će pomagati Amerikancima koji su rešeni da poboljšaju svoje zajednice, nezavisno od verskih i političkih uverenja. Predsednik je naglasio da kancelarija neće favorizovati nijednu versku grupu. Bela kuća je kasnije objasnila da će prioritet kancelarije biti pretvaranje zajednica u ključni element ekonomskog oporavka zemlje.

Kancelarija će obuhvatiti i novi predsednički savet, sastavljen od verskih i svetovnih lidera, kao i naučnika iz različitih sredina. Nacionalnom molitvenom doručku u inače pored ostalih prisustvovali predsednik Haitija Rene Preval, filipinska predsednica Glorija Arojo, makedonski premijer Nikola Gruevski, albanski premijer Salji Beriša i bivši britanski premijer Toni Bler.

XS
SM
MD
LG