Linkovi

SAD: nove loše vesti o stanju ekonomije


Američka Vlada objavila je nove loše vesti o problematičnom stanju ekonomije. U izveštaju Sekretarijata za rad navodi se da je broj radnika koji su se prvi put prijavili za nadoknadu za nezaposlene na najvišem nivou u poslednjih 26 godina.

Prošle nedelje otpušteno je 626 hiljada, tako da je broj radnika koji trenutno primaju nadoknadu blizu pet miliona. Obimniji vladin izveštaj o nazaposlenosti treba da bude objavljen u petak. S druge strane, uprkos smanjenju radne snage, američke kompanije uspevaju da povećaju produktivnost, koja je - prema drugom izveštaju Sekretarijata za rad - u poslednja tri meseca 2008. skočila za više od tri odsto.

Strah od otpuštanja čini da se potrošači sve češće odlučuju da ne izlaze iz kuće, što ima poguban uticaj na američku ekonomiju. Vodeći američki prodajni lanci kažu da im je prodaja opala u januaru između 10 i 15 odsto. Najveći svetski proizvođač opreme za kompjuterske mreže takođe počinje da oseća posledice krize. Cisco Systems sa sedištem u SAD objavio je da mu je profit od oktobra do decembra 2008. opao za 27 odsto i upozorava da bi prodaja u prvom kvartalu ove godine mogla da padne za 20 odsto, što bi kompaniju primoralo da otpušta radnike.


XS
SM
MD
LG