Linkovi

Dešl i Kilefer odustali od položaja, Holder položio zakletvu


U Vašingtonu se nastavljaju napori da se izradi paket za spasavanje američke ekonomije, koji će imati podršku obe stranke u Kongresu. Dok pojedini demokratski senatori pokušavaju da dodaju nove programe, Republikanci ponavljaju da je predloženi plan već preskup. U međuvremenu, nastavljaju se problemi u vezi s pojedinim Obaminim kandidatima, ali i polaganje zakletve onih čije je imenovanje potvrđeno u Senatu.

Erik Holder jutros je položio zakletvu kao prvi Afroamerički sekretar za pravosuđe.

Dokle god budem na čelu ovog izuzetnog sekretarijata, neće biti prostora za političku pristrasnost i razloga za bojažljivost u sprovođenju zakona kojima se štite naša prava, sredina i principi”,kazao je Holder nakon polaganja zakletve.

Kontroverza u pogledu pojedinih Obaminih kandidata se u međuvremenu nastavlja. Kandidat za sekretara za zdravstvo i ljudske resurse,Tom Dešl, objavio je danas da povlači svoju kandidaturu, nakon što se sinoć izvinio zbog neplaćanja više od 120 hiljada dolara poreza.

"Riječ je o potpunoj nemarnosti. Ne pokušavam da nađem izgovor, ali se izvinjavam”, naglasio je sinoć Dešl.

Isti razlog natjerao je Nensi Kilefer, koja je trebalo da nadgleda rad vladinih agencija, da odustane od tog položaja. Sekretar za finansije Timoti Gajtner potvrđen je u Senatu, urpkos tome što od 2001. do 2004. nije plaćao porez na socijalno i zdravstveno osiguranje.

"Riječ je o nenamjernoj grešci koja je mogla da se izbjegne”, kazao je Gajtner tokom pretresa u Senatu.

Predsjednik Obama se nada da senator Džad Greg, koji je danas imenovan za sekretara za trgovinu, neće imati slične probleme.

“On dijeli moje duboko uvjerenje da treba garantovati da djeca naslijede budućnost koju zaslužuju”, istakaoje Obama.

Greg, koji će biti treći Republikanac u novoj administraciji, prihvatio je kandidaturu, tek nakon što je demokratski guverner Nju Hempšira pristao da na njegovo upražnjeno senatsko mjesto imenuje člana Republikanske stranke i tako onemogući demokrate da stignu do apsolutne većine u Senatu.

“Želim takođe da se zahvalim guverneru Nju Hempšira na njegovoj ljubaznosti i hrabrosti i što je omogućio da se ovo dogodi”, kazao je Greg.

Na Kapitol Hilu se u međuvremenu nastavljaju pregovori o paketu podsticajnih mjera, koji bi podržali republikanski zakonodavci. Dvostranačka grupa, u kojoj se nalazi 10 umjerenih senatora, navodno koriguje zakonski prijedlog, kako bi se izbacili nepotrebni programi.


XS
SM
MD
LG