Linkovi

Novi filmovi o zločinima u nacističkim logorima i u kampovima u Bejrutu


Dva nova filma, zasnovana na stvarnim dogadjajima, bave se temom ratnih zločina i moralne apatije. Radnja filma “Čitač” (The Reader), nominovanog za Oskara u pet kategorija, odvija se posle Drugog svetskog rata, a priča o ženi koja je bila stražar u koncentracionom logoru. Animirana dokumentarna drama Valcer sa Baširom (“Waltz with Bashir”) je izraelski film o masakru nad Palestincima u izbegličkim kampovima Sabra i Šatila u Bejrutu, i nominovan je za najbolji film na stranom jeziku.

Dvadeset godina posle Drugog svetskog rata, Hana Šmic je osudjena zato što je u nacističkom koncentracionom logoru vodila zatvorenike na pogubljenje.

Sve do suđenja, Hana je potiskivala grižu savesti, govoreći sebi da je u logoru bila samo stražar. U zatvoru, ona se lomi pod teretom krivice. Film “Reader” koncentriše se na ideju da se zločini protiv čovečnosti hrane nespremnošću ljudi da se suoče sa brutalnošću.

Priču o Hani priča njen bivši ljubavnik, Majkl Berg. Dvostruko mlađi od nje, Majkl upoznaje Hanu 1958, kao 15-godišnjak. Ona ga uči kako da voli, a on joj čita. Ta ljubavna veza traje jedno leto ali je Majkla obeležila za ceo život.

Za vreme Haninog sudjenja, Majkl je student prava, a proces posmatra iz zadnjih redova sudnice. Šokiran je kaznom na 20 godina zatvora, koja joj je izrečena, i dovodi u pitanje nemački pravni sistem.

Kejt Vinselt osvojila je Zlatni globus za najbolju sporednu ulogu za svoje impresivno tumačenje Hane. Rejf Fajns tumači starijeg Majkla, rastočenog izmedju gađenja prema Haninim delima i dubokih osećanja prema njoj.

U filmu “Waltz with Bashir”, košmari koji se stalno ponavljaju muče izraelskog filmskog autora Arija Folmana. On sanja da je u ratom razorenoj zemlji koju ne može da prepozna.

Iako je bio vojnik, Folman se ne seća da je učestvovao u izraelskoj invaziji na Bejrut 1982. Ne seća se ničega iz tog perioda svog života. Rešen da se seti, Folman razgovara sa svojim drugovima iz vojske, a neki od njih se pojavljuju u njegovim košmarima. Jedan po jedan, kažu mu da se borio sa njima 1982.

Animacija i neprirodne boje filma ostavljaju snažan, i mučan utisak na gledaoca jer doprinose efektu halucinacije kod ratnih prizora. Folmanov “Waltz with Bashir” je autobiografski film, a autor je pripovedač, reporter i glavni lik. Takodje je intervjuisao svedoke ratnih sukoba, kao što je izraelski reporter Ron Ben Jišai.

Iznenada, Folmanu se vraćaju uspomene na taj dogadjaj. Borio se u Bejrutu i bio blizu izbegličkih kampova Sabra i Šatila, kada su pripadnici hrišćanske Falange masakrirali palestinske civile.

Kao i “Čitač”, Valcer sa Baširom predstavlja priču sa tačke gledišta osobe mučene osećajem krivice. Filmovi ne satanizuju glavne junake, niti saosećaju sa njima. Oni ih pokazuju kakve jesu, kako se bore sa saznanjem da su se povukli kada je trebalo da se suoče sa zlom.

XS
SM
MD
LG