Linkovi

Kineski premijer očekuje postojani rast privrede uprkos krizi


Kineski premijer Ven Đijabao kaže da je uveren da će kineski ekonomski rast postojano da raste, uprkos globalnoj krizi. Na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, Ven se takođe založio za povećanje saradnje sa Sjedinjenim Državama i to samo nekoliko dana pošto je Timoti Gajtner, novi američki sekretar za finansije, optužio Kinu da manipuliše svojom monetom.

Kineski premijer Ven Đijabao rekao je da Kina ima „puno poverenje“ u svoj ekonomski rast, uprkos globalnoj finanijskoj krizi.

„Mi smo odredili ciljnu stopu rasta za ovu godinu od oko 8 odsto. Smatramo da je to neophodno i moguće ostvariti uz naporan rad“.

Ven je na godišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu rekao da je Kina suočena sa teškim ekonomskim izazovima, kao što su porast nezaposlenosti i smanjenje izvoza.
Kineska stopa rasta u poslednjem kvartalu prošle godine je pala na 6,8 odsto, što je upola manje nego dve godine ranije.

Ipak, Ven je rekao da „proleće tek što nije stiglo“, dodavši da su se bankarske pozajmice u decembru i januaru povećale. Založio se za povećanje saradnje Kine i Sjedinjenih Država, da bi se prevazišla globalna finansijska kriza. Timoti Gajtner je međutim prošle nedelje optužio Kinu da manipuliše svojom monetom. On je to objasnio u tekstu koji je pripremio za pretres na kojem mu je potvrđeno imenovanje za sekretara za finansije. Kina je odbacila optužbu i upozorila Vašington da ne uvodi trgovinska ograničenja.

Mnogi američki ekonomisti smatraju da globalna ekonomija ne može da napreduje bez kinesko-američke saradnje, kaže Fred Bergsten, predsednik Petersenovog instituta za međunarodnu ekonomiju:

„Sjedinjene Države i Kina su najvažnije zemlje u svetskoj ekonomiji. Istina je da ne može doći do oporavka od globalne finansijske krize bez njihove saradnje“.

Pojedini ekonomisti, među kojima je i Albert Kajdel, iz Karnegijeve fondacije za međunarodni mir, kažu da će Kina možda uspeti da se oporavi pre drugih zemalja.

„Očekujem da će Kina imati dva tromesečja ispunjena teškoćama ove zime, ali će njen oporavak naredne godine biti prilično brz, što će za celu planetu biti vakcina pomoću koje ćemo shvatiti da možemo da se oporavimo“.

Ipak, većina ekonomista je saglasna da Kina ne može da nadoknadi pad potrošnje u Sjedinjenim Državama. Prema tome, neće biti ni u stanju da izvuče globalnu ekonomiju iz recesije.

XS
SM
MD
LG