Linkovi

Mičel: Izuzetno važno očuvati primirje na Bliskom istoku


Američki izaslanik za Bliski istok, Džordž Mičel, kazao je da je izuzetno važno da se produži i osnaži primirje između Izraela i Hamasa, koji kontroliše Pojas Gaze.

Mičel je, nakon susreta sa izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, rekao da je za postizanje dugoročnog primirja neophodno okončati krijumčarenje oružja iz Egipta u Gazu i ponovo otvoriti granične prelaze.

Američki izaslanik je prethodno razgovarao sa egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom u Kairu, navodeći da Vašington podržava napore Egipta da izdejstvuje prekid vatre. Takođe je istakao da je njegova posjeta regionu jasan signal da je nova Obamina administracija posvećena miru i stabilnosti na Bliskom istoku.

Mičel će sjutra posjetiti Zapadnu obalu, gdje će razgovarati sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. Novi američki izaslanik za Bliski istok ne planira da se sastane sa predstavnicima Hamasa.

Mičel je turneju po regionu počeo juče u Kairu, susretima sa egipatskim ministrom inostranih poslova Ahmedom Abulom Geitom, šefom egipatske obavještajne službe Omarom Sulejmanom i visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijerom Solanom.

Državni sekretarijat saopštio je da su razgovori u Egiptu bili produktivni, navodeći da je Mičelova misija da čuje stavove američkih saveznika o načinima za postizanje održivog primirja između Izraela i Hamasa, kao i rješenja za izraelsko-palestinski konflikt, koji predviđa postojanje dvije države. Egipatski šef diplomatije istakao je da vjeruje da održivo primirje u Gazi može da bude postignuto u prvoj nedjelji februara.


XS
SM
MD
LG