Linkovi

Poruka predsednika Obame Muslimanima: “Sjedinjene Države nisu vaš neprijatelj“


Američki predsednik Barak Obama kaže da Sjedinjene Države žele novo partnerstvo sa muslimanskim svetom „zasnovano na medjusobnom poštovanju i zajedničkim interesima".

U intervjuu za TV mrežu „Al-Arabija", sa sedištem u Dubaiju, predsednik Obama je rekao da je njegov „zadatak prema muslimanskom svetu" da pokaže da Amerikanci nisu njegov neprijatelji.

U prvom zvaničnom intervjuu – direktno upućenom muslimanskom svetu – američki lider je ukazao da je njegov zadatak takodje da prenese američkom narodu da je muslimanski svet prepun izuzetnih ljudi, koji jednostavno žele da žive i pruže svojoj deci bolji život.

Barak Obama je istakao da je živeo u muslimanskim zemljama i da ima članove porodice koji su muslimani.
Što se tiče islamskih terorista, on je rekao da su njihove ideje prevazidjene i ukazao da ništa što su uradili nije obezbedilo da dete u muslimanskom svetu stekne bolje obrazovanje, niti ima bolju zdravstvenu negu.

Predsednik Obama je isto tako podvukao kako planira da ispuni svoje obećanje da se obrati muslimanskom svetu iz jedne od njegovih prestonice.

Što se tiče zastoja izmedju Izraela i Hamasa on je rekao da je „sazrelo vreme" da Izraelci i Palestinci postignu trajni mir, ali je dodao da sve strane u regionu moraju da igraju ulogu u tom procesu.

U medjuvremenu, specijalni izaslanik američke administracije za Bliski istok, bivši američki senator Džordž Mičel, započeo je prvu zvaniču posetu regionu. Mičel će se prvo zadržati u Egiptu, koji je posredovao u postizanju primirja izmedju Izraela i Hamasa, a zatim će posetiti Zapadnu obalu, Jordan i Saudijsku Arabiju.

XS
SM
MD
LG