Linkovi

EU bez odluke o zatvorenicima iz Gvantanama


Evropska unija danas nije uspjela da dokuči jedinstven odgovor na pitanje: Kako pomoći Americi da zatvori pritvnorni centar Gvantanamo, preciznije, šta sa 60 zatočenika kojima bi povratak kući značio gotovo sigurnu torturu? Naglašava sa da je to američki problem ali da će Evropljani, ukoliko sa to od njih zvanično zatraži, i odgovoriti.

Današnji susret evropskih ministara koji se, pored ostalog, bavio i pitanjem 50 do 60 zatočenika američkog zatvora Gvantanamo, koji se po najavljenom zatvaranju zatvora nemaju gdje uputiti, ostao je bez konkretnih zaključaka. Za sada, naglašava se, u ranoj fazi razmatranja ovog pitanja, evropske države mogu same, individualno da odlučuju o tome da li će i koliko zatočenika, kojima u slučaju povratka kući prijeti tortura, mogu da prime na svoju teritoriju.

"Ovdje je pitanje: Šta evropske članice mogu da učine? Riječ je o pitanju za svaku od članica posebno, ali u isto vrijeme bi smo željeli vidjeti neku vrstu evropske platforme za zajednički odgovor. Bila je ovo prva diskusija na tu temu, riječ je o veoma senzitivnoj i delikatnoj mjeri. Ovom pitanju se moramo vratiti kako bi smo vidjeli šta se konkretno može učiniti kako bi evropske članice donijele individualne odluke", kaže evropski komesar za inostrane poslove Benita Ferero Valdner.

"Nisu svi sretni zbog ovoga, to je jasna istina. Ali vi svakako vidite da zbog pravnih pitanja u nekim od evropskih država mi sada ne možemo dati brz odgovor. Inače, nema službenog zahtjeva upućenog Evropskoj uniji, pitanje je upućeno nekolicini lidera evropskih država, ne svima i to je trenutna situacija", istakao je ministar inostranih poslova Češke, koja predsjedava Unijom, Karel Švarcenberg.

U svakom slučaju, evropski ministri pozdravljaju odluku nove američke administracije o zatvaranju zatvora Gvantanamo, i svakako žele sudjelovati u rješavanju pitanja koja su od zajedničkog interesa u borbi protiv terorizma, zaštite ljudskih prava i vladavine zakona. Medjutim, do eventualnog evropskog dogovora o prihvatu zatočenika, pričekaće razriješenja nekih od političkih, pravnih i sigurnosnih pitanja, poručeno je danas iz Brisela, uz najavu kako slijede sada novi kontakti, analize i konsultacije.



XS
SM
MD
LG