Linkovi

Britanska ekonomija i "Dženeral elektrik" najnovije žrtve globalne ekonomske krize


Dve ekonomske vesti objavljene u petak ukazuju na zaoštravanje globalnih ekonomksih problema.Britanija je saopštila da je njena ekonomija i zvanično ušla u recesiju, dok je kompanija “Dženeral Elektrik” objavila izveštaj o dramatičnom padu profita.

“Dženeral Elektrik” je jedna od najvećih svetskih kompanija koja nudi niz različitih proizvoda i usluga - od zajmova do avionskih motora. Ekonomisti stoga pažljivo prate poslovanje ove kompanije kao pokazatelj opšte ekonomske aktivnosti. “Dženeral Elektrik” je saopštio da je “veoma nepovoljno” poslovno okruženje doprinelo smanjenju zarade kompanije u četvrtom kvartalu prošle godne - čak za 43 odsto.

U istom periodu, britanska ekonomija je zabeležila negativan rast od 1,5 odsto. Pošto je negativan rast takodje zabeležen u trećem kvaratalu 2008., Britanija je, po usvojenoj definiciji, i zvanično ušla u recesiju po prvi put od 1991. godine. Smatra se da je negativan rast britanske ekonomije uglavnom posledica smanjenih profita - kako u uslužnom sektoru, tako i u industriji.

XS
SM
MD
LG