Linkovi

Usvajanje paketa stimulativnih mera do sredine februara?


Predsjednik Barak Obama razgovarao je sa demokratskim i republikanskim kongresnim liderima o paketu stimulativnih mjera, vrijednom 800 milijardi dolara. Obama je tokom sastanka u Bijeloj kući rekao da vjeruje da će plan za poboljšanje posustale ekonomije biti usvojen do sredine februara.

Predsjednik Barak Obama, nakon samo tri dana na predsjedničkom položaju, ubrzano ukida mjere Bušove administracije, istovremeno promovišući svoju agendu. Obama se danas sastao sa dvostranačkom grupom kongresnih lidera, nadajući se da će postići kompromis o novom ekonomskom paketu vrijednom 825 milijardi dolara.

"Znam da nije lako uraditi nešto ovako značajno. Razumijem da još postoje određene razlike među nama ovdje, odnosno između administracije i članova Kongresa u pogledu određenih detalja plana. Ali smatram da ovu grupu ujedinjuje mišljenje da se suočavamo sa, možda, nezamapćenom ekonomskom krizom, koju moramo da riješimo i to brzo”, kazaoje Obama tokom sastanka.

Lider republikanske manjine u Predstavničkom domu, Džon Bejner, potvrdio je nakon sastanka da postoji jedinstven stav da je neophodno preduzeti akciju za spasavanje privrede, ali i izrazio zabrinutost u pogledu troškova predloženog plana.

U ovom trenutku vjerujemo da je trošenje gotovo hiljade milijardi dolara stvarno mnogo više nego što bi trebalo da opteretimo našu djecu i unučad, zato što ne trošimo svoj novac. Pozajmljujemo ga od naše djece, tako da moramo da pronađemo paket odgovarajuće veličine”, istakao je Bejner.

Bejner i republikanski lider u Senatu Mič Mekonel su međutim saglasni da bi paket stimulativnih mjera mogao da bude usvojen do sredine februara.

Predsjednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi uvjerena je da će konačni plan za spasavanje privrede biti rezultat dvostranačkih napora.

“Ovo je bio radni sastanak, koji je bio veoma ohrabrujući, zato što je predsjednik saslušao prijedloge svih prisutnih, naročito prijedloge naših kolega iz Republikanske stranke. I nakon ovog sastanka imam dobar osjećaj da ćemo postići još veću saglasnost u budućnosti”, očekuje Nensi Pelosi.

Današnji sastanak je održan nakon niza novih loših ekonomskih vijesti. Vladini izvještaji su pokazali da je prošlog mjeseca porastao broj zahtjeva za nezaposlene, dok je izgradnja novih kuća bila na najnižem nivou od kada se sprovode istraživanja. Majkrosoft je najavio da će u narednih godinu i po otpustiti 5000 radnika, a hemijska kompanija Hantsmen korp više od 1600.XS
SM
MD
LG