Linkovi

Obama naredio zatvaranje pritvornog centra u Gvantanamu u roku od godinu dana


Američki predsednik Barak Obama naredio je zatvaranje vojnog pritvornog centra u zalivu Gvantanamo na Kubi u roku od godinu dana. Obama je danas, drugog dana po preuzimanju dužnosti predsednika, potpisao tri uredbe, koje se odnose na borbu protiv terorizma.

Predsednik Barak Obama ne gubi vreme u ispunjavanju obećanja da će promeniti način na koji Sjedinjene Države vode rat protiv terorizma. Obama se jutros sastao sa penzionisanim vojnim zvaničnicima sa kojima je razgovarao o svojim planovima da zatvori pritvorni centar u Gvantanamu u roku od godinu dana.

Posle sastanka, Obama je potpisao izvršne uredbe o zatvaranju Gvantanamoa, reviziji vojnih suđenja osumnjičenima za terorizam i zabrani najsurovijih metoda ispitivanja zatvorenika. To znači da više neće biti ni simulacije davljenja.

“Poruka koju šaljemo svetu je da SAD nameravaju da nastave borbu protiv nasilja i terorizma. To ćemo uraditi odlučno, efikasno i na način koji je u skladu sa našim vrednostima i idealima. Svi pojedinci koji stoje iza mene, a mislim i američki narod, razumeju da, kao što sam rekao tokom inauguracije, nećemo nastaviti sa lažnim izborom između bezbednosti i ideala,” rekao je predsednik Obama.

Ranije ove nedelje, Bela kuća pozvala je na četvoromesečnu suspenziju sudskih procesa u Gvantanamu, kako bi svaki slučaj ponovo bio razmotren. Profesor prava na Univerzitetu Džordž Vašington, Džonatan Turli, pozdravlja odluku predsednika Obame.

„Obama je morao da povuče ovaj potez, morao je da pokaže svetu da nije nova verzija Džordža Buša, već da će ovu zemlju vratiti u okvire standarda vladavine zakona. Bio je to veoma važan, značajan potez,“ kaže Turli.

Uredbama se izmedju ostalog predvidja transfer ili puštanje na slobodu 250 osumjičenih terorista, kao i razmatranje slučajeva svih pritvorenika kako bi se odredio način za sudsko gonjenje onih koji su eventualno počinili zločine.

XS
SM
MD
LG