Linkovi

Prodaja suvenira sa Obaminim likom dostigla stotine miliona dolara


Najnoviji ekonomski podaci ukazuju da su američki potrošači naglo smanjili kupovanje, budući da se recesija u Sjedinjenim Državama povećava. Ipak, pojedini trgovci kažu da izbor prvog afroameričkog predsednika predstavlja neočekivani ekonomski podsticaj. Oni kažu da je popularnost novog predsednika svetla tačka inače sumorne ekonomije.

Maloprodaja širom zemlje se po svemu sudeći smanjuje, ali vlasnici pojedinih radnji kažu da su kupci u stvari probirljivi. Vlasnik radnje u Čikagu, Hoze Baena, kaže da se u ovom trenutku prodaje sve sa likom Baraka Obame – od tanjira i plakata do mentol bombona.

Jedino što prodajemo je Obama. Hoću da kažem ono malo što se prodaje je Obama“, kaže Hoze.

Prodaja suvenira sa Obamom, od broševa do žvakaćih guma, dala je Baeninoj radnji neočekivani podsticaj. U stvari, Baena kaže da se neke majice sa Obaminim likom i bedževi, prodaju brže nego što može da ih nabavi.

Prodavac Gregori Desilva kaže da nikada nije video ništa slično.

Pitam strance zbog čega kupuju toliko mnogo stvari. Potroše dve – tri stotine dolara. To je više nego što im treba. Da li i oni slave pobedu“, zapitao se Desilva.

Prodavci misle da se tu radi o posedovanju delića istorije, više nego o slavljenju prvog afroameričkog predsednika.

Turistkinja iz Britanije Zoi Mejger kaže da je istorijska priroda američkih izbora pokrenula obamamaniju u celom svetu.

Ja sam se interesovala za sve to, jer je novi predsednik prvi put trebalo da bude ili žena i crnac. Bilo je interesantno od samog početka“, ističe Zoi Mejger.

Najnovije procene pokazuju da bi prodaja robe sa Obaminim likom mogla da premaši 300 miliona dolara, čak i pre inauguracije.

To je promena zbog koje su mnogi prodavci oduševljeni.

Molimo se. Mislim da će doći do promene“, smatra Gregori Desilva.

Stručnjaci za maloprodaju kažu da je roba sa Obaminim likom privlačna, jer predstavlja novinu. Naravno, u svemu je najvažniji trenutak. Očekuje se da će potražnja naglo da splasne posle inauguracije, posle koje bi mnogo uličnih prodavaca moglo da se nađe sa neprodatim inventarom vrednim milione dolara.

XS
SM
MD
LG