Linkovi

Ban Ki Mun zahteva istragu izraelskog napada na kompleks UN u Gazi


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki Mun zahteva punu istragu bombardovanja kompleksa Ujedinjenih nacija u Gazi, za koje je rekao da je za svaku osudu, izrazivši pri tom solidarnost sa palestinskim narodom.

Ban je to izjavio prilikom obilaska pomenutog kompleksa koji je – kako je rekao – još tinjao u dimu nakon prošlonedeljnog izraelskog napada. Ban je takođe rekao da je video samo mali deo razaranja u Gazi tokom tronedeljne izraelske ofanizive protiv militanata Hamasa, ali je nazvao to što je video šokantnim i bolnim.

Čelnik Ujedinjenih nacija je takođe ponovo apelovao na obe strane da poštuju civile, rekavši da će oni koji su kršili međunarodno pravo biti pozvani na odgovornost. Kasnije danas, obićiće i južni deo Izraela, koji je pretrpeo najveći deo raketnih napada iz Gaze. Ban je takođe apelovao na ujedinjavanje lidera Hamasa u Gazi i palestinskih vlasti na Zapadnoj obali, istakavši da palestinsko jedinstvo čini okvir za stvaranje nezavisne Palestinske države.

Humanitarna pomoć je, u medjuvremenu, ponovo počela da stiže u Gazu. Generalni sekretar UN-a obećao je da će mobilisati sve postojeće humanitarne resurse i da će u četvrtak uputiti delegaciju na visokom nivou za procenu štete u Gazi.

Prema palestinskim procenama, šteta u Gazi dostiže gotovo dve milijardi dolara. Izraelske trupe nastavile su povlačenje iz Gaze, ali je ministarka spoljnih poslova Cipi Livni nagovestila da Izrael nije spreman da ukine blokadu Gaze, što je jedan od uslova Hamasa za trajni prekidi vatre. U međuvremenu, nema izveštaja o borbama u Gazi niti raketnim napadima na južni Izrael.

XS
SM
MD
LG