Linkovi

Primirje još na snazi, i Izrael i Hamas tvrde da su pobedili u tronedeljnom sukobu


Krhko primirje, po svemu sudeći i dalje vlada u Pojasu Gazi, dok dve sukobljene strane pokušavaju da se proglase pobednikom u oružanom sukobu koji je trajao čitave tri nedelje.

Izraelski premijer Ehud Olmert izjavio je da je ofanziva postigla svoje ciljeve i da želi da vojska jevrejske države što pre napusti palestinsku teritoriju. Lider Hamasa u Gazi Ismail Hanije danas je proglasio pobedu, dok Je maskirani potrparol militantnog krila ekstremističkog pokreta Abu Ubaida obećao da će obnoviti napade, ukoliko izraelske snage ne napuste Gazu u roku od nedelju dana.

Takođe danas, saudijski kralj Abdula izjavio je na arapskom ekonomskom samitu u Kuvajtu da će njegova zemlja dati donaciju u vrednosti od milijardu dolara za rekonstrukciju u Gazi. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, govoreći na istom samitu, rekao je da će ove nedelje poslati humanitarni tim na visokom nivou da proceni situaciju u ratom razorenom Pojasu Gaze.

Naoružano krilo Hamasa danas je objavilo prvo saopštenje u vezi sa gubicima tokom tri nedelje sukoba, prema kojem je stradalo 48 boraca ekstremističke grupe, dok je ubijeno najmanje 80 izraelskih vojnika. Te brojke se značajno razlikuju od onih koje su objavili i i Izrael i palestinski lekari u Gazi. Izrael tvrdi da je u sukobu poginulo više od 500 pripadnika Hamasa i 10 izraelskih vojnika, dok palestinski zvaničnici ističu da je stradalo preko 1.200 ljudi, od čega su više od polovine civili.

XS
SM
MD
LG