Linkovi

Pola miliona ljudi na koncertu kod Linkolnovog spomenika


Četvorodnevna proslava inauguracije novoizabranog predsednika Baraka Obame započela je juče u Vašingtonu koncertom pod vedrim nebom, održanim na stepenicama Linkolnovog spomenika. Koncertu, na kome su nastupale brojne muzičke i filmske zvezde, uprkos ledenom vremenu prisustvovale su desetine hiljada ljudi, a prema nekim procenama, na Nacionalnom travnjaku se okupilo čak pola miliona ljudi.

Uprkos prisustvu nekih od najvećih imena Holivuda, nije bilo sumnje ko je najveća zvezda jučerašnjeg koncerta. Publika je gromoglasnim aplauzom pozdravila dolazak novoizabranog predsednika Baraka Obame i buduće prve dame Mišel, koji su se spustili niz stepenice Linkolnovog spomenika. Sa pojednakim oduševljenjem ispraćen je kraći govor koji je Obama održao na kraju svečanosti, kada je podsetio na teškoće sa kojima sa zemlja suočava, i izrazio uverenje u njenu snagu da ih prevazidje.

„Nema sumnje da nas čeka dug put, da će uspon biti strm. Ali nikada nemojte da zaboravite da se pravi kvalitet naše nacije ne pokazuje u vreme lagodnosti i bezbrižnosti, nego po onome što dobro radimo kada su vremena teška. Pozivam vas da pomognete da se još jednom otkrije ta naša priroda, i zajedno, možemo da nastavimo kao jedna zemlja, jedan narod, nasledje očeva naše nacije koje slavimo danas", poručio je Obama

Koncert je otvorio Brus Springstin, koji je u pratnji gospel hora otpevao pesmu „Rising“, koja je posle terorističkih napada na Ameriku 2001. postala simbol poziva na akciju, da bi njom, sada, označio početak nove ere američke politike.

Publici se zatim obratio glumac Denzel Vašington, poručujući da su sada „svi ujedinjeni“.

„Kao što nam je rekao Barak Obama, mi nismo zbir republikanskih i demokratskih država. Mi smo Sjedinjene Države. Svi smo u ovome zajedno. Zato smo ceremoniju kojom počinje inauguralna nedelja nazvali sa tri jednostavne reči koje govore o našoj budućnosti, a one glase – mi smo jedno“

Džejmi Foks je mnoge u publici, uključujući i Baraka i Mišel Obamu, digao na noge pozivajući prisutne iz Čikaga da se oglase. On je, takodje, izazvao smeh svojom imitacijom novog predsednika.

Na bini su se smenjivale zvezde muzičke industrije, od Šeril Krou, i Herbija Henkoka, preko Bijonse, Meri Džej Blajdž, i Džejmsa Tejlora, do Stivija Vondera, i Garta Bruksa koji je zagrejao publiku pesmom „Shout.“

Najbolji golfer na svetu Tajger Vuds, čiji je otac bio vojnik, pozvao je publiku da se priseti žrtava koje podnose porodice američkih vojnika. Tom Henks, Semjuel L Džekson, Džek Blek, Lora Lini, Stiv Karel citirali su reči poznatih ličnosti iz američke istorije. Koncert je zatvorila grupa U2, čiji je pevač Bono izrazio zahvalnost što je njihova pesma „City of blinding lights“ postala „saundtrek“ Obamine kampanje.

XS
SM
MD
LG