Linkovi

Istražitelji utvrđuju uzrok udesa putničkog aviona u Njujorku


Jučerašnji let aviona američke kompanije US Ervejs na liniji 1549 trajao je manje od pet minuta, ali njegov dramatičan kraj će najverovatnije ostati zauvek urezan u sećanju onih koji su se nalazili u avionu. Federalna istraga će pokazati zašto je avion bio primoran da prinudno spusti na reku Hadson.

Bilo je to čudo na Hadsonu. Ledeni njujorški dan koji je mogao da završi tragično. Umesto toga, završio se dramatičnim sletanjem na reku Hadson. Avion US Ervejsa na liniji 1549 poleteo je sa aerodroma La Gvardija oko 3 i 30 posle podne prema Šarlotu u Severnoj Karolini. Situacija je počela da se pogoršava posle samo nekoliko minuta.

„Avion je krenuo ka severu, ali je, kako smo razumeli uleteo u jato ptica i u tom trenutku je došlo do problema sa oba motora“, kaže stručnjak za avijaciju Džon Nensi.

Putnici aviona objašnjavaju strahote, kroz koje su prolazili tokom jučerašnjeg prinudnog sletanja.

Počeo je da se oseća miris goriva, a nekoliko minuta kasnije pilot nam je rekao da se pripremimo za prinudno sletanje. Tada su svi počeli da se mole“, priča Džef Kolođaj.

„Kada se začuo tresak, pomislili smo da je nemoguće da otkažu oba motora i da je pilot okrenuo avion nazad prema La Gvardiji. Onda smo ustanovili da se spuštamo u reku sve niže i niže i pilot je rekao, „pripremite se za udar“, prisjeća se Karl Bazarian.

Bio sam otprilike u vodi do kolena ali nije bilo toliko ljudi na krilu aviona. Počeo je da tone, ali polako i postepeno, što je bilo prilično čudno. Avion je sa svom svojom težinom, a plutao je dugo vremena i to na neki način kontrolisano“.

155 putnika zahvalno je pilotu Česliju Salenburgeru koji je brzo reagovao i spasio njihove živote. On je odlučio da avion spusti na vodu umesto na obližnji Titerboro aerodrom.

„Da bi doneli odluku da sletite na vodu morate da budete sigurni da ne možete da stignete do najbližeg aerodroma. U ovom slučaju Titerboroa. Da se odlučio za to, sleteo bi na gomilu kuća, što je moglo da bude katastrofalno“, smatra Nensi.

Neverovatno sletanje na dan kada je mnogo toga moglo da krene na pogrešnu stranu.



XS
SM
MD
LG