Linkovi

Bin Laden pozvao na džihad protiv Izraela


U prvoj audio poruci od maja prošle godine, lider Al Kaide Osama bin Laden, pozvao je na sveti rat protiv Izraela, zbog ofanzive protiv Hamasa u Gazi, koja je počela prije gotovo tri nedjelje.

“Dužnost je pozvati narod da se pridruži obaveznom džihadu i prijaviti omladinu u brigade džihada da se bore za Boga, protiv cionističkog saveza i njegovih satelita u regionu”, kazao je Bin Laden u poruci koja je objavljena na jednom islamističkom vebsajtu.

Lider Al Kaide je na traci, pod nazivom “Poziv na džihad za zaustavljanje agresije protiv Gaze" napao arapske lidere da podržavaju Izrael i spriječavaju narod da se bori za "oslobađanje Palestine". Takođe je obećao otvaranje novih frontova protiv Sjedinjenih Država i direktno izazvao novoizabranog predsjednika Baraka Obamu, upitavši da li će oslabljena ekonomija spriječiti Ameriku da finansira rat protiv terorizma.

Amerika sada moli svijet za novac. Sjedinjene Države više neće biti moćne kao što su bile", istakao je bin Laden.

Autentičnost snimka, ranije danas, nije bila potvrđena.

Mislim da je u pitanju još jedan pokušaj propaganda. Činjenica da je objavio poruku, u kojoj kritikuje muslimanske sveštenike, Izrael, SAD, novoizabranog predsjednika - znači sve osim sebe - pokazuje koliko je stvarno izolovan”, prokomentarisao je na konferenciji za novinare portparol Stejt Dipartmenta Šon Mekormak.

Portparol Bijele kuće Gordon Džondrou kazao je u međuvremenu da audio snimak, osim bin Ladenove izolacije, pokazuje njegove napore da bude i dalje važan, u periodu kada se, kako je naveo, ideologija Al Kaide, njena misija i agenda, dovode u pitanje i prozivaju širom svijeta. Džondrou je istakao da je vjerovatno riječ o pokušaju da se prikupi novac u okviru tekuće propagandne kampanje te terorističke organizacije.


XS
SM
MD
LG