Linkovi

Gas iz Rusije krenuo prema Evropi, stao u Ukrajini


Priča sa ruskim gasom za Evropsku uniju i Balkan izgleda da se neće tako lako ni tako brzo zavrsiti- nedugo nakon što je obećano, te otpočelo puštanje gasa u sistem sa ruske strane, sve je obustavljeno uz obostrane optužbe- Evropska unija iskazuje razočarenje i traži da monitori imaju puni pristup gasnim stanicama u Rusiji i Ukrajini.

Trenutno stanje je - gas je krenuo, pa stao, količine koje su puštene u sistem nedovoljne su za njegovo pokretanje, a Rusi i Ukrajinci optužuju jedni druge za zatvaranje međunarodne trase, koja bi gas trebalo da transportuje do Evropske unije i Zapadnog Balkana. Jutros, oko osam sati najavljeno je puštanje oko 76 miliona kubnih metara gasa, što je, upozoravaju stručnjaci, manje od trećine potrebnih količina kako bi cijeli sistem uspješno funkcionisao i dopremio gas do Evrope. Međutim, nedugo zatim, proktok gasa je potpuno zaustavljen , o čemu su evropski monitori obavijestili i Evropsku komisiju u Briselu.

"Prema tvrdnjama naših posmatrača u Rusiji, vrlo male, gotovo nikakve količine gasa su u gasovodima. Trenutno nismo u stanju da naprasno donosimo zaključke, ali mogu reći da je riječ o veoma ozbiljnoj stvari koja se mora hitno popraviti", poručila je portparolka Evropske Komisije, Pia Ahrenkilde Hansen.

Evropljani su danas priznali - njihovi timovi još uvijek nemaju pristupa glavnim dispečerskim centrima ni na ruskoj, ni na ukrajinskoj strani. Portparol Komesarijata za energiju, Feran Taradeljas Espuni kaže:

"Naši su eksperti potvrdili da ne mogu ući u dispečerske centre ni u Kijevu, ni u Moskvi, a to je ključni uslov da bi smo mogli da obavimo posmatranje. Zato tražimo neometan pristup kontrolnim centrima, i to odmah".

Jutros je, opet, predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, telefonom razgovarao sa obje strane. Izrazio je nezadovoljstvo nedovoljnim količinama gasa u sistemu i razočaranost činjenicom da pitanje punog snabdijevanja evropskih potrošača gasom još uvijek nije riješeno. To će - kako je Barozo ukazao još 8. januara, na početku krize - pokrenuti veoma ozbiljne sumnje u pouzdanost Rusije kao snabdevača gasom Evrope , kao i Ukrajine, kao tranzitne zemlje.

XS
SM
MD
LG