Linkovi

Rusija sutra nastavlja dostavu gasa Evropi


Konačno je razriješena kriza koja je bez gasa ostavila značajan dio članica Evrope unije, kao i Zapadnog Balkana. Danas je u Briselu saopšteno da će od sutra ujutro ruski “Gazprom” početi sa isporukom gasa za Evropu preko ukrajinskih gasovoda. Riječ je o oko 80 odsto ukupnih količina gasa koje Rusija izvozi za Evropu, bez kojeg je proteklih dana čak 18 država Unije, te balkanskog prostora, imalo ozbiljne posljedice.

Od sutra u osam sati po briselskom vremenu krenuće ruski gas preko Ukrajine za Evropu, objavljeno je u Evropskoj komisiji nakon posljednjeg u nizu razgovora koje su zvaničnici Komesarijata za energiju, te evropski ministri energije imali sa visokim zvaničnicima ruskog “Gazproma” i vlade u Moskvi.

Sporazumu su prethodili danonoćni kontakti češkog predsjedništva EU sa ruskom i ukrajinskom stranom, dodavanje te odvajanje ukrajinske deklaracije od zajedničkog dokumenta, da bi konačno, Moskva tokom prijepodneva zatražila da Brisel stavi posljednji potpis na dogovoreno. Tako je i učinjeno, I stoga je evropski komesar za energiju Andris Piebalgas objavio:

“Gas bi trebalo da krene sutra ujutro oko osam sati. Postoje neke teškoće, ali u ovoj fazi imamo jasan sporazum sa ruskom stranom da će sutra u osam sati po briselskom vremenu krenuti gas prema Evropi. Biće potrebno neko vrijeme da dodje do krajnjih korisnika, ali biće to kraće vrijeme, izmedju 24 i 30 sati. Sada je veoma važno da ukrajinska strana u potpunosti podrži ovaj dogovor. Ključno za uspjeh operacije je da sve tri strane u jednakom duhu žele isto - isporučiti gas njegovim korisnicima”.

Međutim, i pored čvrstog obećanja i Moskve i Kijeva da će se situacija riješiti, na evropskoj strani ostao je utisak da problem, u suštini, i dalje postoji. Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo kaže:

“Postoji problem sa snabdijevanjem gasom. Ako razgovarate sa Rusima, reći će da nisu oni krivi, već Ukrajinci, ako razgovarate sa uikrajinskom stranom, oni će pokazati prstom na Ruse. Ali sa tačke gledišta evropskog potrošača gasa, zaključićete da sistem ne funkcioniše kao što bi trebalo. Upravo zbog toga, mi evropskim članicama uporno govorimo da načine širi izbor izvora energije - nikome ne sudimo, već samo govorimo – najbolji način da budemo manje ovisni od ovakvih situacija je da štedimo energiju, da je efikasnije koristimo i da imamo više različitih izvora snabdijevanja”.

Gotovo cijela Evropa je u iščekivanju. Nakon što krene ukrajinskim gasovodima, gas bi u srijedu ujutro trebalo da stigne i do prvih stanica na teritoriji evropskih država. To će značiti kraj krize, koja je desetine hiljada domova ostavila bez grijanja tokom iznimno oštre zime, industriju brojnih zemalja natjerala na drastično smanjenje produkcije. Međutim, i dalje ostaje neriješen rusko-ukrajinski spor oko neizmirenih dosadašnjih računa i utvrđivanja budućih uslova isporuke ruskog gasa Ukrajini. S tim u vezi, danas je zvanični Brisel ponudio da bude posrednik između dvije strane i pokuša da zajednički dođe do svima prihvatljivog rješenja.

XS
SM
MD
LG