Linkovi

Žene u ratu protiv starenja - istinska tajna Fontane mladosti


Amerika je zemlja čiji stanovnici su opsednuti mladošću – kaže novinarka i kritičarka Bet Tajtel – a to navodi žene da se okreću protiv sebe. U svojoj najnovijoj knjizi, Bet Tajtel razmatra žene i njihov rat protiv starenja.

Starenje je postalo vrlo ozbiljan izvor briga za savremene Amerikanke, kaže Bet Tajtel.

„Primetila sam da mnoge žene, kada dođu do 35. ili 40, počinju da se stide svojih godina. Smatraju da su promašene osobe, samo zato što su ušle u zrele godine“, kaže ona.

To ju je navelo da počne da istražuje američku opsednutost mladošću. Godinu dana je razgovarala sa desetinama žena i muškaraca. Upoznala je ljude koji drže dijetu protiv starenja, jednu 25-godišnju osobu koja je imala kozmetičku operaciju i instruktorku joge koja pokazuje poze za ispravljanje bora na licu.

„Intervjuisala sam domaćice-majke, poslovne žene koje smatraju da moraju da izgledaju kao filmske zvezde, 40-godišnjake koji se uvrede ako im prilikom kupovine alkohola ne zatraže dokaz da imaju više od 21 godinu. Jedna od najčešćih žalbi žena je da su ’nevidljive’, da ih niko ne zapaža“, kaže Bet Tajtel.

Njeno višegodišnje istraživanje pretočeno je u humorističku knjigu pod naslovom „Problemi sa pićem kraj Fontane mladosti“. Tajtel kaže da se u Americi vodi besomučna kozmetička trka ko će da izgleda mlađe. Čim se jedna žena podvrgne tretmanu sa botoksom, da bi ispravila bore, njene prijateljice smatraju da sada izgledaju starije u poređenju sa njom, pa i one požele da imaju zategnuta lica. Beležeći život u kulturi koja zahteva od žena da ostanu mlade i seksi, Tajtel kaže da je otkrila da se američko društvo menja.

„Mislim da američko društvo ne ceni starije ljude, pre svega starije žene. Ali to se menja. Pojavilo se nekoliko crtanih i animiranih filmova u kojima starije žene ne igraju samo dobre bakice ili zle veštice, već i druge likove“.

Bet Tajtel napominje da žene ne mogu večito da budu mlade likom, ali da mogu da ostanu mlade duhom.

„Mislim da treba raditi nešto što vas neće dovesti bankrota. Treba raditi ono što vas čini zadovoljnim, umesto da se neprestano upoređujete sa standardom, koji je nemoguće dostići, jer to vodi u potištenost“, kaže ona.

Osećaj da ste mladi, kaže Bet Tajtel, ne svodi se samo na spoljašnjost. To je više odraz onoga kako razmišljate i kako se ponašate. To je ono što nas čini zainteresovanim i interesantnim.

„Osmehujte se. Ako se osmehujete i stupate u kontakte sa ljudima oni će želeti da pričaju sa vama i nećete biti ’nevidljivi’. Ključno je da ne provodite sve vreme jadikujući što ste sve stariji već da ga koristite za uživanje. Ako se povežete sa svetom oko sebe, ako ste živi, zainteresovani, radoznali da upoznate ljude, to će vas više učiniti mladim nego zatezanje kože na licu. Ono što se čuje iz vaših usta mnogo je važnije nego one fine linije oko usana zbog kojih se svi toliko izbuđuju“, kaže Bet Tajtel.

Iako nije imala nameru da njena knjiga postane priručnik, Bet Tajtel je u nju unela mnoge koriste savete. Među njima su: redovno vežbanje, pravilno držanje, odgovarajuća odeća i informisanost o tekućim događajima, knjigama i idejama. Ona kaže da žene uvek mogu da podignu sopstveni duh i izražavaju ga na mladalački način. A to je, kaže ona, jedina tajna Fontane mladosti.

XS
SM
MD
LG