Linkovi

SAD izgubile preko pola miliona radnih mesta u decembru


Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama porasla je na 7,2 odsto u decembru, što je najviši nivo u proteklih 15 godina.

To takodje predstavlja porast od 0,4 odsto u odnosu na novembar. U današnjem izveštaju Sekretarijata za rad takodje se navodi da je posustala američka ekonomija izgubila 524 hiljade radnih mesta u decembru, a da je ukupno u 2008. izgubljeno 2 miliona i 600 hiljada radnih mesta. Neki ekonomisti strahuju da bi gubitak radnih mesta mogao da uvede ekonomiju u spiralu negativnih ciklusa porasta nezaposlenosti i smanjenja potrošnje.

Komentarišući porast stope nezaposlenosti, budući predsednik Barak Obama ponovo je zatražio preduzimanje brze i smele akcije za reformu ekonomije.

Jasno je da je situacija užasna, da se pogoršava i da zahtijeva hitnu akciju”, istakao je Obama u Vašingtonu.

Obamin tim želi znatno da promijeni aktuelni vladin paket za izalazak iz ekonomske krize i zahtijeva kontrolu nad preostalih 350 milijardi dolara iz fonda za spasavanje finansijskog sektora. I dalje se međutim postavlja pitanje kako je utrošeno početnih 350 miljardi dolara poreskih obveznika.

"Šokirana sam što moram da postavljam takva pitanja. Ovdje nije riječ o nuklearnoj fizici", kaže predsjedavajuća kongresnog Odbora za nadzor, Elizabet Voren.

Sekretarijat za finansije do sada nije objavio detalje strategije za stabilizaciju finansijskog sistema, ignorišući ključna pitanja koja su postavile agencije koje prate rad vlade.


XS
SM
MD
LG