Linkovi

UNHCR obustavio pomoć Gazi zbog opasnosti od izraleskih napada


Humanitarna agencija Ujedinjenih nacija u Gazi saopštila je da je suspendovala svoje tamošnje operacije zbog opasnosti od akcija izraelske vojske.

Tom saopštenju prethodio je izveštaj funkcionera Ujedinjenih nacija da je jedna osoba danas ubijena kad su izraelske snage otvorile vatru na konvoj kamiona koji je prevozio humanitarnu pomoć. Isti funkcioner je istakao da je izraelska vojska bila obaveštena o kretanju konvoja. Izraelski funkcioneri navode da istražuju incident, koji se dogodio na severu Gaze, 13. dana izraelske ofanzive protiv Hamasa.

Takodje danas, Međunarodni komitet Crvenog krsta optužio je izraelsku vojsku za kršenje svoje obaveze prema humanitarnom pravu, zbog toga što sprečava nastojanja da se pomogne ranjenima u Gazi. Ista grupa je izvestila da spasilačkim ekipama već danima nije dozvoljen pristup kvartu Zajtun, u gradu Gazi. Kada su izraelske snage konačno juče dopustile ulaz, Crveni krst je saopštio da su spasioci, pored tela njihovih mrtvih majki pronašli četvoro dece, toliko iscrpljene da nisu mogli da stoje. Grupa je saopštila da je u istoj kući pronađeno najmanje 12 tela. Predstavnica izraelske vojske izjavila je za televiziju al Džazira da će Izrael istražiti taj slučaj.

Nezavisno od toga, najmanje tri rakete ispaljene su na severni Izrael iz Libana. Funkcioneri navode da su rakete pale u i oko grada Naharije, u severnom Izraelu, i da je lakše ranjeno dvoje ljudi. Izrael je uzvratio artiljerijskom vatrom.

XS
SM
MD
LG