Linkovi

Izrael pozdravio plan za primirje u Gazi, ali ga još nije prihvatio


Izrael je pozdravio egipatsko-francuski plan za primirje u Gazi, ali ga još nije prihvatio. Portparol izraelske vlade Mark Regev izjavio je da će jevrejska država prihvatiti jedino prekid vatre kojim se zaustavlja raketiranje njene teritorije od strane Hamasa, i koji sprečava ponovno naoružavanje palestinskih ekstremista. Hamas je s druge strane objavio da trenutno pručava egipatsko-francuski predlog.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi danas je izjavio da su Izrael i palestinska uprava prihvatile plan koji poziva na momentalni organičeni prekid vatre, kako bi se dozvolilo dopremanje humanitarne pomoći u Gazu. Primirje ima za cilj da omogući Egiptu dovoljno vremena da posreduje u potpunom okončanju neprijatljstava između Izraela i Hamasa. Portparolka Bele kuće Dejna Perino danas je izjavila da je neophodno što pre postići prekid vatre u Gazi, ali je dodala da Hamas najpre mora da prestane da gađa Izrael projektilima, kao bi uopšte počelo da se primenjuje primirje.

Lider Hezbolaha upozorava Izrael

U međuvremenu, lider ekstremističke grupe Hezbolah, sa sedištem u Libanu, pojačao je retoriku usmerenu protiv Izraela. U govoru na nacionalnoj televiziji, Hasan Nasralah je upozorio jevrejsku državu da ne može da uništi Hamas, koji kontroliše Pojas Gaze, i zarekao se da će slomiti eventualnu ofanzivu Izraela na Liban. Izrael je upozorio Hazbolah da ne izaziva novi sukob duž granice na severu. Dve države su vodile rat 34 dana tokom 2006, u kojem je stradalo oko 1.200 Libanaca, uglavnom civila i skoro 160 Izraelaca. Konflikt je počeo kada je Hezbolah kidnapovao dvojicu izraelskih vojnika i ubio još nekoliko u jednom prekograničnom napadu.

Istovremeno, radikalni irački šiitski verski lider Moktada al-Sadr pozvao je iračke pobunjenike da počnu da izvode "osvetničke operacije" protiv američkih snaga u znak protesta zbog izraelske ofanzive u Gazi.

XS
SM
MD
LG