Linkovi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sprema se da održi sastanak o Gazi


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun planira da se danas sastane sa članovima Saveta bezbednosti i sa arapskim liderima u cilju postizanja konsenzusa o situaciji u Gazi.

Ban je zatražio neodložno okončanje izraelske kopnene ofanzive i izrazio zabrinutost što Savet bezbednosti nije bio u stanju da se složi u pogledu koraka koje treba preduzeti. Sjedinjene Države imale su primedbe na prethodne apele za unilateralni izraelski prekid vatre.

Izaslanici Evropske unije takodje vrše pritisak za okončanje borbenih operacija i obilaze region radi razgovora u tom cilju. Delegacija u kojoj je i visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana sastala se danas sa izraelskom ministarkom inostranih poslova Cipi Livni, koja je odbacila pregovore za okončanje izraelske kampanje protiv Hamasa, rekavši da njena zemlja ne može da postigne sporazum sa „teroristima“.

Protesti kojima se zahteva okončanje izraelske kampanje održani su širom sveta. Humanitarne agencije takodje apeluju za hitnu pomoć civilnom stanovništvu u Gazi.

XS
SM
MD
LG