Linkovi

Izraelske snage proširuju kopnenu operaciju protiv Hamasa u Pojasu Gaze 


Izraelske kopnene snage, uz podršku borbenih helikoptera, zašle su duboko u Pojas Gaze i praktično prepolovile priobalnu palestinsku teritoriju.

Lekarske ekipe saopštile su da je najmanje 30 Palestinaca - od kojih su većina civili - ubijeno tokom današnjih sukoba izralske vojske i ekstremista iz Hamasa na ulicamna Gaze. Izraelska vojska potvrdila je da je u ofanzivi u Gazi poginuo jedan izraelski vojnik, dok je 30 njenih pripadnika ranjeno.

Portparol izraelske Vlade, Mark Regev, izjavio je u televizijskom intervjuu za arapsku TV mrežu Al Džazira da će izrael nastaviti napade dok se ne postigne rešenje, kojim bi se osigurao dugotrajni mir. Izrael je u subotu kasno uveče pokrenuo kopnenu ofanzivu posle nedelju dana vazdušnih napada na Pojas Gaze. Vojni zvaničnici jevrejske države kažu da im nije cilj da ponovo okupiraju palestinsku teritoriju, već da unište tamošnju vojnu infrastruktu Hamasa. Izrael je za operaciju pozvao na hiljade svojih rezervista.

U jučerašnjem televizijskom obraćanju, izraelski ministar odbrane Ehud Barak izjavio je da je cilj Izraela da zaustavi nasilne akcije Hamasa usmerene protiv jevrejske države. Barak je dodao da operacija neće biti ni kratka, niti laka.

Ekstremisti Hamasa ispalili su oko 25 projektila na jug Izraela u poslednja 24 sata, a jedna od raketa pogodila je zgradu u gradu Ašdodu, ranivši dvoje ljudi.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun pozvao je Izrael da okonča svoju kopnenu operaciju, ali je Savet bezbednosti završio hitne konsultacije, koje su počele u subotu kasno uveče, a da nije postigao sporazum u vezi sa situacijom u Pojasu Gaze. Francuski ambasador Žan-Moris Riper rekao je da među 15 članica saveta posjtoji "snažno slaganje" u vezi sa potrebom za potpuni prekid vatre.

Međutim, diplomate tvrde da su SAD blokirale pokušaj Libije da se uputi apel za momentalno primirje. Zamenik američkog ambasadora u Svetskoj organizaciji Alehandro Volf izjavio je da ne vidi mogućnost da će se Hamas povinovati prošlonedeljnom pozivu Saveta bezbednosti da se prekine nasilje, i da veruje da novo saopštenje Saveta takođe ne bi dovelo do pozitivne reakcije ekstremističke organizacije.

Zvaničnici tvrde da je najmanje 500 Palestinaca ubijeno od početka izraelske ofanzive, a Ujedinjene nacije procenjuju da četvrtinu postradalih čine civili. Kako bi ograničili civilne žrtve, izraelski borbeni avioni bacaju letke iznad Gaze upozoravajući ljude da napuste svoje domove pre nego što vazdušni napadi počnu.

XS
SM
MD
LG