Linkovi

Izrael nastavlja vazdušne napade na Pojas Gaze


Izrael je danas nastavio vazdušne operacije protiv Hamasa u Pojasu Gaze, u jeku poziva pripadnika te militantne organizacije na osvetu zbog ubistva jednog od njihovih vođa. Izraelski ratni avioni izvršili su danas dvadesetak napada, uništivši jednu džamiju i zgrade za koje se smatra da ih koriste ekstremisti Hamasa. Palestinski bolnički zvaničnici su saopštili da je u tim vazdušnim udarima ubijeno troje dece, kojai su se igrala na ulici u gradu Gazi.

Izrael kaže da njegova vojna operacija ima za cilj zaustavljanje raketnih napada na Izrael, koji su, međutim, nastavljeni. Jedna raketa pogodila je danas stambenu zgradu u gradu Aškelonu, na jugu Izraela. Nema izveštaja da je bilo žrtava.

Posle jučerašnje pogibije prvog visokog Hamasovog lidera, klerika Nizara Rajana, u izraelskom vazdušnom napadu, vođstvo Hamasa je najavilo osvetu. U međuvremenu, Izrael je dozvolio stotinama stranaca da napuste pojas Gaze, što mnogi tumače kao znak da će hiljade izraelskih vojnika nagomilanih na granici uskoro ući u Gazu. Oko 400 osoba biće evakuisano iz tog područja danas.

U sedmodnevnoj izraelskoj ofanizivi poginulo je više od 420 i ranjeno oko dve hiljade Palestinaca. Ujedinjene nacije su saopštile da su od toga najmanje četvrtina bili palestinski civili. U raketnim napadima Hamasa poginulo je četvoro Izraelaca, od kojih su troje bili civili. Izraelska ministarka inostranih poslova Cipi Livni izjavila je juče da njena zemlja pravi razliku između palestinskih boraca i civila i da u pojasu Gaze ne vlada humanitarna kriza. Izraelski ratni avioni bombardovali su ključne zgrade vlade Hamasa, tunele kojim služe za krijumčarenje i raketne lansirne rampe.

Pojas Gaze, na obali Sredozemnog mora, širok je oko 10 i dug oko 40 kilometara. U njemu živi oko milion i po Palestinaca, što ga čini jednim od najgušće naseljenih područja u svetu.

XS
SM
MD
LG