Linkovi

Napadi na pojas Gaze biće obustavljeni u zavisnosti od vojne situacije


Izraelska ministarka inostranih poslova, Cipi Livni, izjavila je da će odluka o obustavljanju napada na pojas Gaze zavisiti od dnevnih procena vojnih operacija protiv Hamasa.

Livni je to izjavila danas, u Parizu, posle razgovora sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem i ministrom inostranih poslova Bernarom Kušnerom. Ona je ponovila izraelsko protivljenje francuskom predlogu o 48-časovnom primirju u Gazi, dodajući da je Izrael vazdušnim napadima na ciljeve Hamasa pogodio veći deo, kako se izrazila, „infrastrukture terorizma“ na toj teritoriji.

Izraelski avioni napadali su danas već šesti dan uzastopno ciljeve Hamasa u pojasu Gaze, pri čemu je razoreno nekoliko državnih zgrada i ubijen jedan od najviših lidera Hamasa. Ta organizacija je saopštila da je Nizar Rajan poginuo u napadu na njegovu kuću, u izbegličkom logoru Džabalija, na severu Gaze. Rajan je blisko sarađivao sa oružanim krilom Hamasa i bio je poznat kao pristalica obnavljanja samoubilačkih bombaških napada bombaša na Izrael. Veruje se da je to bio prvi put da je Izrael specifično ciljao na nekog člana visokog rukovodstva Hamasa u ovom konfliktu. Palestinski izvori kažu da je u istom napadu poginulo još najmanje šestoro, uključujući neke članove Rajanove porodice.

Sa svoje strane, Hamas je ispaljivao rakete dublje u izraelsku teritoriju. Jedna od njih pogodila je stambenu zgradu u gradu Ašdodu, više od 30 kilometara daleko od Gaze. U tom napadu nije bilo povređenih.

XS
SM
MD
LG