Linkovi

Nastavak izraelske ofanzive na Gazu, poginulo bar 280 Palestinaca


Izraelski ofanziva na Pojas Gaze u kojoj je do sada stradalo najmanje 280 Palestinaca ušla je u drugi dan, a ratni avioni jevrejske države i danas su gađali položaje ektremista iz pokreta Hamas.

Palestinsko lekarsko osoblje navodi da su izraelski avioni danas uništili glavni bezbednosni kompleks Hamasa u gradu Gazi, usmrtivši četiri osobe. Ranije je izraelska vojska bombardovala džamiju u gradu Gazi, koja je, kako navode izraelski funkcioneri, teroristička baza. Tom prilikom poginule su dve osobe. Izraelska vojska poslala je kopnene trupe na rub Gaze dok je kabinet odobrio poziv za 6.500 rezervista, što sugeriše planove za proširenje ofanzive.

Ekstremisti iz Gaze danas su odgovorili ispaljivanjem velikog broja raketa na južni Izrael. Dve rakete su pale u blizini izraelske luke Ašdod, odnosno dublje na teritoriju Izraela od bilo koje prethodno ispaljene rakete iz Gaze. Nema izveštaja o žrtvama. Ulice grada Gaze su puste, dok su škole zatvorene. Izrael je takođe omogućio ulazak humanitarnog konvoja u Gazu, čime je neznatno ublažena blokada teritorije pod kontrolom Hamasa. Palestinski predsednik Mahmud Abas kritikovao je Hamas, rekavši da je mogao da izbegne vazdušne napade da je produžio šestomesečno primirje sa Izraelom. Abas je to izjavio tokom današnje posete Kairu.

Na nasilje u Gazi širom sveta se reaguje sa velikom dozom uznemirenosti. Papa Benedikt XVI apelovao je da se okonča nasilja u rodnoj zemlji Isusa Hrista, koji je, kako hrišchani veruju - božji sin. Sjedinjene Države juče su osudile Hamas zbog kršenja prekida vatre i pozvale da se ponovo uspostavi primirje. Predstavnik Bele kuche Gordon Džondrou rekao je da je neprihvatljivo da Hamas vrši napade na Izrael po okončanju primirja koje je trajalo šest meseci. Napadi izraelske vojske, s druge strane, izazvali su osudu u muslimanskom svetu. Iranski vrhovni lider Ajatola ali Hamenei danas je izdao naređenje muslimanima da brane Palestince od izraelskih napada. On je takođe osudio neke arapske vlade što ohrabruju ćutnju povodom napada u Gazi. Arapska liga je zakazala vanredni sastanak kasnije danas radi procene situacije.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sastao se ranije danas u Njujorku i pozvao na momentalno okončanje nasilja u Pojasu Gaze. Članovi Saveta bezbednosti naglasili su potrebu za potpunim mirom, što bi, kako veruju, stvorilo uslove za pronalaženje političkog rešenja problema između Izraela i palestinskih teritorija. Palestinski posmatrač u Ujedinjenim nacijama izjavio je da zahtevi Saveta bezbednosti za hitnim prekidom vatre znače sprečavanje, kako se izrazio, kriminalnih dela izraelske vojske usmerenih protiv Palestinaca u Gazi. Izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama, Gabriela Šalev, rekla je da njena zemlja deluje u samoodbrani i da želi da pronađe mirno rešenje za sukob.

XS
SM
MD
LG