Linkovi

U izraelskim vazdušnim napadima na Gazu poginulo više od 170 ljudi


Palestinski izvori kažu da je u izraelskim napadima iz vazduha na komplekse zgrada palestinske ekstremističke grupe Hamas, u pojasu Gaze, ubijeno više od 170 ljudi.

Palestinski funkcioneri takođe su saopštili da je u jutrošnjim napadima povređeno više od 200 osoba, a da je među poginulima i šef policije u Gazi, Taufik Džaber.

Izraelske oružane snage potvrdile su da su izvršile napade na niz objekata Hamasa širom Gaze i upozorile da bi operacija mogla da bude proširena. Organizacija Hamas je obećala da će se osvetiti za napade i ispalila nekoliko raketa na južni Izrael, ubivši jednog Izraelca.

Zategnutost između Izraela i Hamasa naglo je porasla kada je prošle nedelje istekla važnost šestomesečnog prekida vatre. Prethodnih nekoliko dana, ekstremisti u Gazi ispaljivali su rakete i minobacačke granate na Izrael, dok su ih izraelske vlasti više puta upozoravale na mogućnost uzvratnih napada.

Jutrošnji izraelski napadi izazvali su osude u arapskom svetu. Generalni sekretar Arapske lige, Amr Musa, rekao je da će ministrui inostranih poslova arapskih zemalja danas održati hitan sastanak u Kairu radi procenjivanja situacije.

Palestinski predsednik Mahmud Abas, inače rival Hamasa, osudio je izraelske napade i pozvao na uzdržanost. Egipat je takođe osudio napade i saopštio da će otvoriti granične prelaze prema Gazi za prevoz teško ranjenih. Demonstranti u jordanskoj prestonici Amanu osudili su izraelske akcije.

U Briselu, spoljnopolitički šef Evropske unije, Havijer Solana, založio se za na hitan prekid vatre u Gazi i pozvao obe strane na uzdržanost. Francuska, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, ponovila je te pozive. Rusija je pozvala Izrael da obustavi vojnu operaciju u Gazi, a Hamas da obustavi raketne napade na Izrael.

Uprkos nasilju Izrael je juče privremeno otvorio neke od graničnih prelaza prema Gazi radi prolaska konvoja kamiona sa gorivom, hranom i drugim neophodnim potrepštinama.

XS
SM
MD
LG