Linkovi

Dančenko: Rusija se nada promeni stava SAD o odbrambenom raketnom štitu


Šta Rusija očekuje od nove američke administracije Baraka Obame? Na to pitanje za Glas Amerike odgovara stručnjak za rusko-američke odnose i saradnik vašingtonskog Instituta "Brukings", Igor Dančenko.

Dančenko: "Rusija je veliki optimista u vezi sa novom američkom administracijom, mada će većina Obaminih spoljnopolitičkih saradnika biti iz ranijih administracija, Klintonove i Bušove, i sa znatnim iskustvom u odnosima sa Moskvom. Ti saradnici su dobro poznati ruskoj političkoj nomenklaturi, kao što sekretar za odbranu Robert Gejts, državni sekretar Hilari Klinton i drugi, tako da se ne očekuje neki novi početak, već kontinuitet, odnosno nastavak dijaloga. Mada u ovom momentu buduće odnose dve zemlje neće toliko definisati glavne ličnosti ruskog ili američkog establišmenta, nego više dinamičnost globalne ekonomske i finansijske krize. Rusija se takođe nada da će Sjedinjene Države promeniti stav prema stacioniranju protivraketnog sistema u Poljskoj i Češkoj, širenju NATO-a i pokušajima izolacije Moskve. Ako bi Vašington uzeo u obzir takve ruske stavove, to bi bilo pozitivno protumačeno u Moskvi i Rusija bi bila spremna za dalje pregovore na visokom nivou. Postoje brojna pitanja koja bi trebalo rešiti, kao što su energetika, konflikt u Avganistanu - gde je Rusija veoma zainteresava za miroljubivo rešenje, uključujući pitanje proizvodnje i krijumčarenja droge, terorizam, nestabilnost u južnim graničnim regionima bivšeg Sovjetskog Saveza, i tako dalje".

Glas Amerike: Pored rusko-američkih odnosa, koji su drugi spoljnopolitički prioriteti Moskve?

Dančenko: "Prioriteti su sukob u Avganistanu, pa situacija u Iraku, kao i u Iranu, gde već duže postoje tradicionalni ruski interesi. Rusija je zatim postojano angažovana u pregovorima o Bliskom istoku i zastupa čvrst stav u pogledu Kosova i podrške Srbiji. Rusija je jedan od vodećih partnera Kine, a njeni odnosi sa Evropom se poboljšavaju, kao i saradnja sa NATO-om".

Glas Amerike: Šta novodefinisani moskovski koncept o “sferama uticaja” znači u njenim odnosima sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama?

Dančenko: "Ruska spoljna politika i interesi širom sveta su uglavnom vođeni pragmatičnim razlozima. Ruska spoljna politika će u velikoj meri zavisiti od svetske ekonomske dinamike i cene nafte. Ako cena nafte ostane na nivou od 30-40 dolara za barel, Rusija neće moći da zadrži jaku poziciju u raznim delovima sveta. Rusija namerava da održava konstruktivne odnose sa Kubom, Brazilom, Venecuelom, Sjedinjenim Državama, Evropskom unijom, itd. Što se ruske sfere uticaja tiče, ona obuhvata područje bivšeg Sovjetskog Saveza sa mogućim izuzetkom baltičkih država. Rusija će održavati bliske odnose sa zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i nastojaće da spreči ulazak Ukrajine, pa i Gruzije i drugih susednih zemalja u NATO. U pogledu Balkana, nije jasno kako će tamošnja situacija dalje da se razvija, mada je rusko rukovodstvo dalo na znanje da je Balkan region njenih prioriteta i sfere uticaja, što je, uostalom, slučaj već 150 godina i svakako će se nastaviti i dalje. Stav Rusije prema Kosovu se neće promeniti i ona će nastaviti da promoviše kulturne i ekonomkse veze sa balkanskim zemljama, uključujući Srbiju".

XS
SM
MD
LG