Linkovi

Gasprom kupio Naftnu industriju Srbije


Srbija i Rusija potpisale su ugovor o prodaji Naftne industrije Srbije. Predsednici Dmitrij Medevedev i Boris Tadić, potpisali su zajedničku izjavu koja treba da bude politička garancija za realizaciju projekata iz energetskog sporazuma Srbije i Rusije.

U slučaju da ruska strana ne ispuni investicione obaveze do 2012. godine ugovor se raskida, kupac Gasprom vraća Srbiji svoj udeo u NIS-u, a Srbija zadržava novac od prodaje. Dokumenti o izgradnji gasovoda Južni tok i opremanju podzemnog skladišta gasa Banatski dvor ne obavezuju ni Rusiju ni Srbiju da realizuje te projekte.

Dokumentom je previđeno da Gasprom ima većinski udeo u zajedničkom projektu i ugovara sve kapacitete gasovoda, koji će imati propusnu moć od najmanje 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Medvedev je posle potpisivanja rekao da potpisana dokumenta pružaju energetsku bezbednost kako Srbiji i Rusiji, tako i celoj Evropi.

"Izmedju Srbije i Rusije postoje čvrsti, prijateljski i sigurni odnosi koji se mogu nazvati strateškim partnerstvom", rekao je predsednik Rusije.

Predsednik Srbije Boris Tadić je istakao da energetski sporazumi za dve zemlje imaju duboki strateški značaj, jer utemeljuju odnose Srbije i Rusije.

"Oni daju stabilnost ekonomskoj budućnosti Srbiji i duboko povezuju Rusiju i Srbiju", zaključio je srpski predsednik.

XS
SM
MD
LG