Linkovi

NATO i Rusija obnovili kontakte


NATO i Rusija održali su danas prvi sastanak na visokom nivou od ruskog upada u Gruziju pre četiri meseca, koji je naišao na međunarodnu osudu.

Razgovore su vodili generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer i ambasador Rusije pri NATO-u, Dimitrij Rogozin. NATO je suspendovao saradnju sa Moskvom u okviru Saveta NATO-a i Rusije, nakon konflikta u Gruziji u avgustu. Međutim, ranije ovog meseca ministri inostranih poslova zemalja članca alijanse saglasili su se da postupno obnove dijalog sa Rusijom.

Razgovori su usledili nakon niza drugih nastojanja Evropske Unije i Sjedinjenih Država da obnove razgovore sa Moskvom. Klara O'Donel, ekspert za pitanja odbra pri Centru za evropsku reformu u Londonu, kaže da zemlje članice NATO-a smatraju da je bilo pogrešno prekinuti kontakte sa Rusijom.

„Postojao je osećaj nedostatka strategije kako ići dalje. Shvaćeno je da su svi obnovi razgovore sa Rusijom i da je NATO jedina organizacija koja to nije učinila.“

O'Donel primećuje da su čak i u vreme zategnutih odnosa između Zapada i bivšeg Sovjetskog Saveza tokom Hladnog rata, dve stane su održavale dijalog.

„Razlog je jednostavno to što su NATO i Rusija potrebni jedno drugom. Preciznije rečeno, zemlje članice NATO-a i Rusija su potrebne jedne drugima. Dve strane su međusobno zavisne u pogledu energije i mnogih drugih geostrateških pitanja, bilo da je reč o Avganistanu, Balkanu, Iranu. Ukoliko Amerikanci i Evropljani žele da reše sva ta pitanja, potrebna im je pomoć Rusije.“

Pored konflikta u Avgustu, dve strane se spore oko još nekoliko pitanja, posebno o mogućnosti prijema Gruzije i Ukrajine u NATO. Zatim, Rusija se protivi američkim planovima da stacionira antiraketni štit u Istočnoj Evropi. Iako se govori o potrebi obnavljanja dijaloga, O'Donelova ne predviđa velike promene u bliskoj budućnosti. Dalji razvoj u odnosima delimično zavisi od politike nastupajuće Obamine administracije u Vašingtonu.


XS
SM
MD
LG