Linkovi

Šrods: Ne verujem da će 'velika trojka' iz Detroita jednostavno nestati


Američka automobilska industrija je možda u najvećoj krizi u istoriji. U kuloarima političkog Vašingtona postavlja se pitanje da li i kako spasavati tu industriju. Za "Glas Amerike" o tome govori bivši urednik časopisa “Forbs”, pisac i saradnik brojnih američkih i britanskih listova, Džejmsa Šrods.

"Američka automobilska industrija je praktično već bankrotirala. Dakle, sada govorimo o njenoj mogućoj reorganizaciji. Bankrotstvo u stvari nije ništa drugo nego reorganizacija kompanije koja nije u stanju da plaća svoje dugove, odnosno pokušaj da ona ponovo postane profitabilna. Ne verujem da će autokompanije kao što su ’General motors’, ‘Ford’ ili ‘Krajsler’, ili njihovi automobili, jednostavno nestati. Pitanje je kako te kompanije ponovo učiniti produktivnim, konkurentnim i profitabilnim - u konkurenciji još pet proizvodjača automobila u Sjedinjenim Državama, među kojima su i japanski, nemački, švedski i drugi, koji, moramo priznati, proizvode kvalitetnija vozila", smatra Šrods.

Naravno, kaže Džejms Šrods, ponovo na površinu izbija pitanje energije i prirodne sredine.

"Drugim rečima, kako će Detroit postati profitibilan proizvođač automobila koji ne zagađuju prirodnu sredinu, koji troše daleko manje goriva od sadašnjih i imaju pristupačnu cenu. Problem Detroita je to što u Va[ingtonu nema nikog ko je ranije upravljao nekom automobilskom kompanijom i ko zna kako se to radi. Ipak, ne treba paničiti ako akcija spasavanja američke automobilske industrije ne pokaže odmah rezultate, mada se o tome sada intenzivno raspravlja, pošto ta industrija mora da se reorganizuje i postavi na nove temelje. Njavažnije pitanje je kako to učiniti i po kojoj ceni", zaključuje Šrods.

XS
SM
MD
LG