Linkovi

Bela kuća: Bankrotstvo - jedno od rešenja za autoindustriju


Bela kuća je saopštila da je “redovan stečajni postupak” jedna od opcija koje Bušova administracija razmatra kao moguće rešenje za probleme američkih autokompanija.

Dženeral Motors, Krajsler i Ford zatražili su vladine zajmove u iznosu od 14 milijardi dolara, dok je Krajsler u medjuvremenu objavio da će u petak obustaviti proizvodnju u svim fabrikama na najmanje 30 dana. Američki proizvodjači automobile su po tradiciji obustavljali proizvodnju tokom božićnih i novogodišnjih praznika, ali je Krajsler kao razlog za dužu obustavu proizvodnje naveo nagli pad potražnje.

U medjuvremenu, najnoviji izveštaj analitičke firme “Konferens Bord” pokazuje da će problemi američke ekonomije potrajati još neko vreme pošto su svi vodeći ekonomski indikatori opali u novembru. Istovremeno, prema odvojenom izveštaju sekretarijata za rad, broj Amerikanaca koji su zatražili nadoknadu za nezaposlenost i dalje je blizu rekordnog nivoa u poslednjih 26 godina. 554 hiljada nedavno otpuštenih radnika prijavilo se za primanje nadoknade protekle nedelje. To je 21 hiljadu manje nego prethodne nedelje, ali ipak ukazuje da je stanje na tržištu radne snage i dalje loše.

XS
SM
MD
LG