Linkovi

Rekordan broj prijava za nadoknade za nezaposlene u SAD


Sve dublja recesija primorava američke kompanije da smanje radnu snagu, što je dovelo do najveće potražnje za nadoknadom za nezaposlene u poslednjih 26 godina.

Džuli Brok ima troje djece i kuću, ali nema posao.

"Veoma je teško. Nisam dobila nikakve pozive za posao ni nakon slanja 50 rezimea”, kaže Džuli, koja međutim nije jedina. Broj novih zahtjeva za nadoknade za nezaposlene porastao je na 573 hiljade, sto je rekord u posljednjih 26 godina i mnogo vise nego sto su ekonomisti očekivali.

"Moja božicna želja je da mama dobije posao", naglašava Džulina ćerka, Nikol.

Dobijanje posla i zadržavanje kuće je na vrhu liste prazničnih želja velikog broja Amerikanaca. Broj zaplijenjenih domova pao je za 7 odsto prošlog mjeseca u odnosu na oktobar, ali je i dalje 28 odsto viši nego prošle godine.

“Kada čujem da ljudi kažu da ce se ekonomija možda pogoršati prije nego sto se poboljša, to me veoma plaši. Riječ je o veoma stresnoj situaciji”, ističe Entoni Lambert.

Stres je sve prisutniji širom Sjedinjenih Država. U Kaliforniji je najveći broj zapljena, dok Florida vodi po broju izgubljenih radnih mjesta. Zato i ne čudi, što umjesto potrage za najpopularnijim ovogodišnjim igračkama, roditelji ove godine u stvari tragaju za poslom. Trenutna ekonomska kriza pogadja sve slojeve društva.

"Koristimo posljednje rezerve i u opasnosti smo da dotaknemo dno”, upozorio je Džon Korzin, guverner Nju Džersija

Novi podaci pokazuju i da je posjeta najvećim maloprodajnim lancima u zemlji opala za 17 odsto prošlog mjeseca, kada tradicionalno počinje praznični šoping.

XS
SM
MD
LG