Linkovi

Senat SAD: Bez saglasnosti o pomoći autoindustriji


Bela kuća traži novi način da pomogne posustaloj američkoj automobilskoj industriji, pošto većinske demokrate i manjinski republikanci u Senatu nisu uspeli da postignu saglasnost o paketu pomoći američkoj autoindustriji, u iznosu od 14 milijardi dolara. Predstavnici administracije kažu da bi mogli da iskoriste deo od sume od 700 milijardi dolara, izdvojene za pomoć bankarskom sektoru. Bušova administracija prethodno se opirala pozivima demokratskih lidera u Kongresu da iskoriste taj fond.

Lider senatske većine, demokrata Heri Rid, saopštio je u četvrtak uveče da zakonodavci nisu uspeli da postignu cilj, rekavši da su razlike u gledištima republikanaca i demokrata bile suviše brojne. Rid je rekao da neuspeh zakonskog predloga predstavlja «veliki gubitak za zemlju». Republikanski senatori su izjavili da pregovori nisu uspeli zato što sindikati automobilskih radnika nisu prihvatili rok za smanjenje plata radnika.

Zakonski predlog o spasavanju američke autoindustrije usvojen je prethodno u sredu u Predstavničkom domu sa 237 prema 170 glasova. Tom merom bi Dženeral motorsu i Krajsleru bili odmah odobreni vladini zajmovi u iznosu od 14 milijardi dolara, dok bi Fordu kasnije takodje bio obezbedjen pristup vladinim kreditima.

Administracija predsednika Buša izdala je saopštenje u kojem je ocenila da je neuspeh pregovora razočaravajući. U saopštenju se takodje kaže da je zakonski predlog predstavljao najbolju priliku da se izbegne «haotično bankrotstvo». Demokrate su zahtevale od administracije da upotrebi deo paketa od 700 milijardi dolara, namenjenih oporavku finansijskog sektora, za pomoć autoindustriji.

Uskoro nakon što je saopšteno da su pregovori propali obavljeno je i formalno glasanje kojim je zakonski predlog poražen. Za predlog su glasala 52, a protiv - 35 senatora. Pošto nije postignuta većina od najmanje 60 glasova, zakonski predlog ne bi mogao da savlada proceduralne prepreke. Republikanci su želeli da američki proizvodjači automobila smanje troškove radne snage kako bi postali konkurentni sa stranim proizvodjačima. I predsednik Džordž Buš i novoizabrani predsednik Barak Obama apelovali su na zakonodavce da usvoje ovu meru.

Posle neuspeha pregovora u Senatu, na berzama širom sveta pala je cena deonica. Najvažniji berzanski indeksi u Aziji opali su za čitava četiri procenta rano jutros. Cena nafte pala je za tri dolara po barelu a vrednost ameirčkog dolara je takodje opala, i po prvi put u 13 godina je manja od 90 jena. Kolaps plana o pomoći američkoj auto-industriji odrazio se i na japanske proizvodjače automobila, a deonice Honde, Tojote i Nisana izgubile su oko 10% vrednosti. Južnokorejski Hjundai i Kia izgubili su više od osam procenata vrednosti.

XS
SM
MD
LG