Linkovi

Priština pozdravlja, Beograd kritikuje uručivanje nagrade Ahtisariju


Albanski I srpski zvaničnici su, očekivano, različito reagovali na uručivanje Nobelove nagrade za mir Martiju Ahtisariju, čiji plan je omogućio proglašenje nezavisnosti Kosova. Kosovske vlasti pozdravile su taj potez, dok srpski zvaničnici ističu da je riječ o kontroverznoj odluci.

Kosovski premijer Hašim Tači pozdravio je uručivanje Nobelove nagrade za mir, finskom diplomati Martiju Ahtisariju.

“Riječ je o čovjeku koji je je mnogo doprinio uspostavljanju mira širom svijeta. Njegov doprinos Kosovu je izuzetan, i tokom NATO bombardovanja i nakon toga, a ponajviše tokom sastavljanja dokumenta, na osnovu koga je Kosovo proglašeno nezavisnom, suverenom i demokratskom državom. Zbog toga ta nagrada predstavlja zasluženo prizananje pravoj osobi”, kazao je Tači.

Veton Suroi, koji je sarađivao sa Ahtisarijem tokom pregovora sa Srbijom o budućnosti Kosova, ističe da je uručivanje Nobelove nagrade Ahtisariju dobar način da se pomogne Kosovu da prevaziđe probleme u uspostavljanju legitimne države.

“Postoji emotivna veza između činjenice da je predsjednik Ahtisari osvojio Nobelovu nagradu i naše nezavisnosti. To je naravno odlučan način da se na međunarodnom planu osnaži legitimnost poteza koji je ispravan i jedini koji je vodio Kosovo naprijed” smatra Suroi.

Saglasni su i stanovnici Prištine.

“Dokazao je da zna šta radi i ima zavidnu odlučnost da pregovara do postizanja mira. On je izuzetan čovjek, ne samo sa stanovišta Evrope ili Kosova, zbog onog što je uradio ovdje, već i cijelog svijeta”, kaže Ibrahim Redžepi.

Srpski zvaničnici međutim ističu da je riječ o kontroverznoj odluci Norveškog Nobelovog komiteta.

Prilično sam siguran da nema Srba koji podržavaju uručivanje prestižne Nobelove nagrade Martiju Ahtisariju. Srbi se sigurno ne slažu sa mnogim stvarima koje je Ahtisari uradio prethodnih mjeseci i ovo nije poslednja kontroverzna Nobelova nagrada”, ističe Oliver Ivanović, državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Ahtisari je predvodio pregovore o budućnosti Kosova više od godinu, nakon čega je preporučio Ujedinjenim Nacijama da Kosovo postane država, ali uz međunarodni nadzor.

XS
SM
MD
LG