Linkovi

Ahtisariju uručena Nobelova nagrada za mir


Bivšem finskom predsjedniku Martiju Ahtisariju danas je u Oslu uručena Nobelova nagrada za mir u znak priznanja za njegov tridesetogodišnji rad na mirovnim procesima u svijetu u protekle tri decenije, od Namibije i Kosova do Indonezije.

U obraćanju nakon dodjele nagrade, Ahtisari je pozvao američkog predsjednika Baraka Obamu da na početku mandata izvrši pritisak u cilju postizanja sveobuhvatnog mirovnog dogovora na Bliskom istoku. On je naglasio da američki partneri u takozvanom Bliskoistočnom kvartetu, koji još čine Evropska Unija, Rusija i Ujedinjene Nacije, moraju i dalje da budu posvećeni postizanju mirovnog dogovora, koji obuhvata veći dio regiona, navodeći da je ugrožen kredibilitet međunarodne zajednice.

Finski diplomata takođe je kazao da Ujedinjene nacije i dalje obezbjeđuju pravi okvir za rješavanje globalnih problema i pozvao članice da nastave da jačaju Svjetsku organizaciju.

Nagrada, koja se sastoji od diplome, medalje i novčanog iznosa od 1,23 miliona dolara, Ahtisariju je dodijeljena u oktobru. Norveški Nobelov komitet tada je u obrazloženju naveo da je odlučio da laureat nagrade bude Ahtisari "zbog velikih napora koje je uložio u rješavanje međunarodnih konflikata, na više kontinenata i duže od tri decenije".

Marti Ahtisari bio je viši diplomata kada je 1977. postavljen za izaslanika Ujedinjenih nacija za Namibiju, gdje su se gerilski pokreti borili protiv aparthejda u južnoj Africi. Dužnost predsjednika Finske obavljao je od 1994. do 2000, nakon čega je predvodio mirovne pregovore na Kosovu i u Indoneziji.

U Stokholmu su u međuvremenu uručene Nobelove nagrade za fiziku, hemiju, medicinu, ekonomiju i književnost.

Nobelova nagrada tradicionalno se dodjeljuje 10. decembra, na godišnjicu smrti njenog osnivača, švedskog naučnika i izumitelja dinamita Alfreda Nobela.

XS
SM
MD
LG