Linkovi

SAD: Uskoro usvajanje sporazuma o pomoći autoindustriji


Bela kuća je saopštila da je nadomak postizanja sporazuma sa članovima Kongresa o planu za spasavanje posrnule američke automobilske industrije. Detalji tog plana tek treba da se razrade, ali ako predlog bude usvojen u Kongresu, takozvana 'velika trojka' autokompanija u Detroitu - Dženeral Motors, Krajsler i Ford - mogla bi da dobije do 15 milijardi dolara finansijske pomoći za održavanje proizvodnje do marta iduće godine.

Skandirajući „Nije reč o 'velikoj trojci' nego o tebi i meni“ dvadesetak radnika okupilo se juče na Kapitol hilu da bi predstavili ljudsku dimenziju američke industrije automobila. Članovi sindikata automobilskih radnika smatraju da bi vlada morala da spasi tu privrednu granu jer od nje zavise milioni radnih mesta. Članica sindikata, Vendi Tompson, kaže da nije bilo dovoljno slati elektronske poruke članovima Kongresa.

„Iako nas je ovde samo šačica, smatramo da je važno da pokažemo da su automobilski radnici ljudi, s obzirom na veliki broj diskusija o tome šta učiniti sa autoindustrijom“.

Tompsonova dodaje da bi, umesto zatvaranja fabrika, Vašington trebalo da pomogne reorganizaciju automobilske industrije kako bi proizvodila vozila koje će Amerikanci želeti da kupuju.

U međuvremenu, Bela kuća i Kongres rade na kompromisnom planu da se 'velikoj trojici' odobri kratkoročna pozajmica sa niskom kamatom.

„Razgovaramo o tome kako da stignemo do faze u kojoj ćemo moći da započnemo reorganizaciju ove industrije,“ kaže senator Kristofor Dod koji predsedava Odborom za bankarstvo.

Da bi se to ostvarilo, kažu zakonodavci, Krajsler, Dženeral Motors i Ford morali bi da pristanu na određene uslove, uključujući rad pod nadzorom funkcionera imenovanog od strane predsednika. Bela kuća insistira na zaštiti novca poreskih obveznika. Portparolka Bele kuće, Dejna Perino, kaže da to podrazumeva stroge rokove za otplatu zajmova i ograničavanje direktorskih plata.

„Izgleda da se nacrt zakona približava obliku koji bi predsednik mogao da podrži, a da bi se pomoglo proizvođačima automobila neophodno je da predsednik stavi svoj potpis.“

Bil Olford, član sidnikata automobilskih radnika u Mičigenu, apeluje na zakonodavce da što pre izglasaju taj zakonski predlog.

„U pitanju je kako da ljudi sačuvaju svoje kuće, poslove i automobile. Ogroman segment američke populacije koji će trpeti ako se dogodi nešto strašno sa ovom industrijom.“

Nensi Pelosi, predsednica Predstavničkog doma Kongresa, saopštila je da se pregovori sa Belom kućom nastavljaju i da se akonodavci nadaju da će o predloženom planu glasati u narednih nekoliko dana.


XS
SM
MD
LG