Linkovi

Obama: Ekonomija prvo gora, pa tek onda bolja


Novoizabrani američki predsednik Barak Obama izjavio je da će američka ekonomija biti u još gorem stanju pre no što se oporavi. U današnjem TV intervjuu Obama je okarakterisao dva miliona izgubljenih radnih mesta i slabost međunarodnog finansijskog sistema kao veliki problem.

Novoizabrani predsednik rekao je da će jedan od njegovih najvažnijih prioriteta, kada preuzme položaj 20. januara, biti zalaganje za velike infastrukturne projekte i osnivanje radnih mesta. Obama je ukazao da će to u kratkoročnom smislu pomoći ekonomiju i biti - ekonomskim rečnikom rečeno - "učešće" za dugoročni rast. Budući američki predsednik takođe rekao da vlada ne bi trebalo da dozvoli kolaps u nevolje zapale autoindustrije, ali je isto tako dodao da vlada ne bi trebalo da rukovodi autoindustrijom i da bi svaka eventualna pomoć trebalo da bude uslovljena obećanjem proizvođača da će konstruisati automobile koji troše manje goriva.

U međuvremenu, Obama je izabrao kritičara iračke strategije Bušove administracije za budućeg sekretara za pitanja veterana. Obama je na konferenciji za novinare u Čikagu i zvanično saopštio izbor penzionisanog generala Erika Šinsekija za tu funkciju. On je u razgovoru za TV mrežu NBC, emitovanom juče, rekao da veruje da je Šinseki prava osoba, koja će obezbediti da vojnici uživaju sve počasti kad se vrate kući. General Šinseki je izgubio položaj u Bušovoj administraciji zbog toga što je govorio da je potrebno više vojnika za invaziju 2003.godine nego što je njegov šef, tadašnji sekretar za odbranu Donald Ramsfeld, želeo da pošalje. Šinseki je rastao na Havajima i japanskog je porekla.

XS
SM
MD
LG