Linkovi

Euleks počinje mandat 9. decembra


Visoki predstavnik Evropske Unije Havijer Solana danas je i zvanično najavio da će civilna misija Euleks započeti svoj mandat 9. decembra. Solana je kazao da će evropska misija podržati Kosovo kako bi postiglo evropske standarde na polju policije, pravde, carina i zatvorske službe.

Prema njegovom mišljenju, Euleks će biti od ključne važnosti za vladavinu zakona, kao i za jačanje multi-etničkih institucija, što će, uvjeren je Solana, biti od koristi svim kosovskim zajednicama. Za njega je početak Euleks misije jasan dokaz evropske podrške Zapadnom Balkanu, misije koja bi trebala da osnaži stabilnost cijelog regiona.

Solaninoj poruci je danas prethodio izvještaj zapovjednika civilnih operacija EU, Kisa Klompenhuverao tome da je Euleks misija na terenu postigla operativnu sposobnost i da je u stanju da preuzme svoj dio odgovornosti na polju vladavine zakona počev od utorka, 9.decembra. To je potvrdio i šef evropske misije Iv de Kermabon.

"Mogu da potvrdim danas da smo spremni da počnemo da ispunjavamo svoju misiju od početka decembra. To znači da postoji minimun uslova da se to uradi I da počne saradnja sa našim kolegama na Kosovu",istakao je Kermabon.

U misiji se već nalazi 1200 policajaca, pravnih eksperata I carinika. Očekuje se da će u narednim nedjeljama i mjesecima Euleks imati i do 1900 pripadnika.


XS
SM
MD
LG