Linkovi

Otvoren novi Centar za posetioce američkog Kongresa


U Vašingtonu je otvoren novi Centar za posetioce američkog Kongresa. Sa nekoliko godina zakašnjenja i milionima dolara preko budžeta, podzemni dodatak američkom Kapitolu je najveći u njegovoj 215 godina dugoj istoriji. On uvodi turiste u istoriju i karakteristike zdanja pre nego što ga obiđu.

Isključivo s pozivnicom i uz jake mere bezbednosti, Centar za posetioce Kapitola je konačno otvorio svoja vrata. Sa zakašnjenjem od gotovo četiri godine i 360 miliona dolara preko budžeta. Svečanost je otvorio kongresni bibliotekar, Džems Bilington.

Ne samo da će u neprocenjivoj meri da obogati iskustvo naših zemljaka koji svake godine obilaze Kapitol, nego će ih i nadahnuti i naučiti o ulozi Kongresa u našem sistemu vlasti i njegovim značajnim dostignućima tokom protekla dva stoleća“,kazao je Džems Bilington

Na otvaranju su govorili i političari kao što je predsednica Predstavničkog doma, Nensi Pelosi.

Pored ovog veličanstvenog hola, novi objekat ima 52 hiljade kvadratnih metara na tri podzemne etaže, gotovo iste je veličine kao sam Kapitol, sa izvanrednim uslugama i do detalja razrađenim uređenjem. Objekat je koštao više od 600 miliona dolara. Kroz njega nas je vodio Stiven Ajers, vršilac dužnosti kapitolskog arhitekte.

Na osvetljenim kutijama iza mene možete da vidite neke od čudesnih fotografija i prostora kapitolskog zdanja. Tu je i mnogo interaktivnih eksponata duž zida i za decu i za odrasle“, objašnjava Ajers

Osim elektronskih ekrana, tu su i dva amfiteatra, prodavnica suvenira i restoran. U prostoru su razmeštene replike statua pronađenih u zdanju Kapitola i kopija Kipa slobode koji se nalazi na kapitolskoj kupoli.

„U unutrašnjem delu kupole, možemo da ispričamo divne priče o spoljnoj i unutrašnjoj strani kupole i mogućnosti da se prođe kroz šupljinu sve do vrha, odnosno do šupljine kipa slobode“,kaže Stiven Ajers.

Ova savršena maketa Kapitola reprodukuje ne samo šare na podovima i boju, nego i slike u rotondi. Američki Kapitol svake godine poseti gotovo tri miliona turista.

XS
SM
MD
LG