Linkovi

Stotine siromašnih Amerikanaca prisustvuje inauguraciji u velikom stilu


S obzirom na tešku ekonomsku situaciju, samo mali broj Amerikanaca može da plati hiljade dolara kako bi prisustvovao inauguraciji 44. predsednika Sjedinjenih Država. Zahvaljujući donaciji jednog biznismena iz Virdžinije, u toj grupi će se naći i nekoliko stotina siromašnih Amerikanaca.

Dok radnici na Kapitol Hilu pripremaju podijum na kojem će novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Država 20. januara položiti zakletvu, biznismen iz Virdžinije Erl Staford pokušava da omogući stotinama Amerikanaca u nevolji da prisustvuju tom istorijskom događaju - i to sa stilom. Staford je izdvojio preko million dolara kako bi platio noćenje u 300 soba u hotelu JW Meriot, koji ima izvanredan pogled na rutu kojom će prolaziti inauguraciona povorka, hranu u vrijednosti od 200 hiljada dolara i privatni pristup zagrijanim i pokrivenim hotelskim balkonima. Trećina gostiju na toj ekskluzivnoj lokaciji biće ranjeni vojnici i beskućnici, dok će ostale odrediti nevladine organizacije i socijalne službe.

“Oni koji su marginalizovani, teško bolesni, naši ranjeni veterani. S obzirom na to da ne želimo da izostavimo i našu omladinu, biće organizovan bal za njih 300”
, kaže Staford.

U okviru Stafordovog takozvanog “Narodnog inauguracionog projekta”, gosti će imati priliku da možda prvi put obuku smokinge i satenske haljine. U pripremi za inauguraciju pomoći će im i frizeri i šminkeri.

“Smatramo da je važno uključiti one koji imaju manje sreće, jer mi, kao i Barak Obama, vjerujemo u američki san”, ističe Erl Staford, koji je kupio je inauguracioni paket nedjelju prije izbora. Predstavnici hotela ističu da je bilo zainteresovano i više korporacija, ali da je Staford brzo uplatio depozit. Biznismen iz Virdžinije sada pokušava da prikupi više novca kako bi mogao da organizuje inauguracioni bal za 1000 osoba, naglašavajući da ga je hrićanska vjera motivisala da pokrene ovaj projekat.

Nadamo se da će naš skroman pokušaj da činimo dobro u Americi biti zarazan i da će drugi ljudi i organizacije biti spremni da daju nešto i pored teške situacije.”

Inauguracioni komitet saopštio je da će cjelokupan nacionalni Mol biti otvoren za javnost tokom ceremonije, čime se ispunjava ranije dato obećanje da će inauguracija Baraka Obame biti najotvorenija i napristupačnija u američkoj istoriji.

XS
SM
MD
LG