Linkovi

Tradicionalni lekovi korisni i u savremenoj medicini


Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da su tradicionalni lekovi efektivni tretmani za moderne bolesti i da bi ih trebalo uvrstiti u osnovnu zdravstvenu negu. Ta organizacija navodi da je Kina, u kojoj se biljni preparati prepisuju zajedno uz zapadne lekove, dobar primer koji bi trebalo pratiti. Ali i dalje postoji zabrinutost o efektivnosti i bezbednosti tradicionalnih lekova.

Kineska tradicionalna medicina upražnjava se više od dve hiljade godina. Ona je bila korišćena za lečenje svega, od obične prehlade do raka. Višestruko dejstvo biljnih preparata uz pravilnu ishranu i vežbanje stiče sve veću popularnost na zapadu. Predsednica Svetske zdravstvene organizacije Margaret Čen kaže da bi drevne preparate trebalo koristiti zajedno sa zapadnim lekovima za lečenje savremenih bolesti.

Dva sistema tradicionalne i zapadne medicine ne bi trebalo da se sudaraju. U kontekstu osnovne zdravstvene zaštite oni treba da deluju u harmoniji dobrobiti, koristeći najbolje iz svakog sistema i nadoknadjujući odredjene slabosti u svakom“, ističe Margaret Čen

Čen je govorila u Pekingu na konferenciji Svetske zdravstvene organizacije na kojoj je prvi put promovisana tradicionalna medicina. Svetska zdravstvena organizacija navodi da tradicionalni lekovi imaju manje sporednih efekata od zapadnih i mogu da budu jeftini, delotvorni tretman za česte bolesti kao što su dijareja i malarija. Čen kaže da tradicionalni lekovi takodje mogu da pomognu u prevenciji takozavnih bolesti modernog načina života kao što su dijabetes, srčana oboljenja i mentalni poremećaji. Ona kaže da Kina, u kojoj lekari prepisuju i jedne i druge lekove, predstavlja dobar primer. Takodje je međutim upozorila da nisu svi tradicionalni lekovi dostigli naučne i bezbednosne standarde.

Mnogi tradicionalni lekovi imaju neadekvatnu dokaznu osnovu kada se mere prema tim standardima. Testovi za kvalitet i standardi za proizvodnju izgleda da su manje rigorozni i kontrolisani. Proizvodi mogu da izbegnu striktna pravila uspostavljena da osiguraju bezbednost. Oni koji ih prepisuju mogu da budu bez sertifikata i dozvole“, kaže predsednica Svetske zdravstvene organizacije.

Biljni lekovi oduvek su bili u središtu istraživanja radi uključivanja njihovih aktivnih sastojaka u zapadne lekove. Ali tržište biljnih lekova sada vredi milijarde dolara i mnogi su prodati bez jasnog razumevanja njihovih sastojaka ili načina na koji deluju. Pedijatar Robi Parkman, koji je boravio u Pekingu na letnjim Olimpijskim igrama, izjavio je da su ga kineski lekari zabrinuli.

Mislim da je holistički deo dobar. Mislim da bi deo u vezi sa aktivnim sastojcima mogao da bude bolji. Ja samo brinem da i pored toga što nešto funkcioniše, ne može da se koristi za stalno tretiranje ljudi“, kaže pedijatar Robi Parkman.

Svetska zdravstvena organizacija kaže da bi uključivanje tradicionalnih lekova u savremenu medicinsku negu moglo da ohrabri naučna istraživanja i da kontroliše i obezbedi da se oni koriste na pravilan način. Vang Kui je profesor kineske medicine na univerzitetu u Pekingu. On kaže da je najveći izazov za promovisanje tradicinalnih kineskih lekova u inostranstvu, naučno dokazivanje da su oni efektivni.

Nauka može postepeno da reši ovo pitanje. Za nas obične ljude, najvažnija stvar je delotvornost. Sve dok ima dobrobiti od tih lekova, oni su u redu“, zaključuje doktor Kui.

XS
SM
MD
LG