Linkovi

Vraćanje životinskih vrsta s praga izumiranja


Vrsta afričke zebre poznate pod nazivom kvaga izumrla je pre više od stotinu godina zbog preteranog lova. Međutim, naučnici su otkrili da kvaga nije bila jedinstvena životinjska vrsta, već podvrsta afričke ravničarske zebre. Južnoafrički naučnik Rajnhold Rau, pokrenuo je Projekat kvaga, sa namerom da obnovi tu vrstu životinja.

Kvaga, podvrsta ravničarske zebre, izumrla je pre više od stotinu godina. Preparirao ju je i proučavao prirodnjak Rajnhold Rau, iz Južnoafričkog muzeja u Kejptaunu. Član projekta, Džordž Esau, poznavao ga je lično.

"Pokretač Kvaga projekta bio je moj bivši mentor, Rajnhold Rau, koji je umro pre dve godine. Kada je restaurirao ovu kvagu pronašao je tkivo koje je poslao dvema grupama američkih naučnika, koji su sproveli DNK analizu i otkrili da je kvaga podvrsta ravničarske zebre. To znači da svi najvažniji geni još postoje u tim zebrama", kaže Esau.

Za razliku od zebri, koje i danas lutaju delovima južne Afrike, kvaga je imala izražene pruge samo u prednjem delu tela. Poslednja kvaga uginula je u amsterdamskom zoološkom vrtu 1883. Koordinator Projekta kvaga, Kreg Lardner, kaže da je profesor Rau pokrenuo taj poduhvat 1979.

"Započeo je selektivno odgajanje kvage od ravničarskih zebri, pokušavajući da smanji broj njihovih pruga i tako vrati u život tu podvrstu. Mada je pravilnije reći da je odgaji, jer nešto što je izumrlo ne može da se vrati u život, ali podvrsta može da se odgaji", kaže Lardner.

Lardner se slaže sa zoologom Piterom Lojdom, koji kaže da je gubitak neke vrste nepovratan.

"Bilo bi nepravedno reći da ste obnovili kvagu, jer postoji opasnost da se među ljudima stvori pogrešan utisak i da kažu: ne brinite, ako neka životinja izumre uvek možemo da je ponovo stvorimo. Ovo je poseban splet okolnosti. Postoji nekoliko podvrsta, a oni koriste jednu od njih, odnosno nedostatak pruga kod nekih od tih životinja, kako bi odgajili one koje spolja veoma podsećaju na kvagu", kaže Lojd.

Posetioci Južnoafričkog muzeja u Kejptaunu oduševljeni su ovim projektom.

"U ovom muzeju može da se vidi kvaga kao model, kao statua. Videti je uživo bio bi veliki doživljaj", kaže jedan od njih.

Naučnici ukljućeni u projekat kažu da su uspeli da odgaje životinje slične izumrlima, ali da čovečanstvo mora da bude svesno toga da je svaka izumrla životinjska vrsta zauvek izgubljena.

XS
SM
MD
LG