Linkovi

Mumbaj: Završena trodnevna antiteroristička operacija


Trodnevna teroristička opsada Mumbaja je završena i pažnja se prebacuje na pomoć prežvelima, procenu štete, oplakivanje mrtvih i identifikovanje odgovornih za krvoproliće.

Indijski premijer Manmohan Sing je okupio najviše vojne i obaveštajne zvaničnike da bi razmotrili situaciju. Indijski specijalni sekretar za unutrašnju bezbednost je izjavio da će odmah biti pojačano nadgledanje obale, pošo su neki od terorista po svemu sudeći stigli u Mumbaj čamcima.

Pripadnici snaga bezbednosti pretražuju teško oštećeni hotel “Tadž Mahal” od sobe do sobe, da bi proverili bezbednost i evakuisali preostale goste. Borbene operacije u tom hotelu su završene u subotu, šezdesetak sati posle početka usaglašenih napada grupe ekstremista na ciljeve širom grada. U tim napadima je ubijeno gotovo dve stotine ljudi, medju kojima su i 22 stranca. Indijski komandosi su u petak završili i obračun sa ekstremistima u hotelu “Oberoj-Trajdent”, kao i u jevrejskom Centru “Habad”. Tokom opsade, ubijeno je najmanje 11 ekstremista, a jedan je zarobljen.

Medju poginulima su i visoki zvaničnici indijske službe bezbednosti. Nadležni i dalje pokušavaju da otkriju identitet napadača. Američki obaveštajni stručnjaci smatraju da napad ima elemente prethodnih akcija ekstremističke organizacije Laškar-e-Toiba, bazirane u Pakistanu. Indijski zvaničnici su takodje sugerisali da ekstremisti imaju veze sa Pakistanom, mada je pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani rekao da njegova zemlja nema nikakve veze sa napadima. Ubrzo
posle početka napada, indijski mediji su izvestili da je odgovornost preuzela nepoznata organizacija Dekanski mudžahedini. Medjutim, još nije razjašnjeno da li je ta tvrdnja verodostojna. Komandosi koji su se borili sa ekstremistima u hotelu “Tadž-Mahal”, kažu da su oni bili dobro obučeni, teško naoružani i da su dobro poznavali hotelski objekat. Medju
poginulim strancima su državljani Sjedinjenih Država, Kanade, Japana, Tajlanda, Izraela, Francuske, Nemačke, Britanije, Italije, Australije, Singapura i Mauricijusa.

XS
SM
MD
LG