Linkovi

Frid: Planom  UN se ne ugrožava suverenitet Kosova


Pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Danijel Frid pozdravio je usvajanje izvještaja generalnog sekretara Ujedinjenih nacija u Savjetu bezbjednosti.

“Zadovoljni smo što izvještaj omogućuje napredak u raspoređivanju EULEKS-a na miran način i na cijeloj teritoriji Kosova. Proces je bio težak, ali je to bilo ispravno uraditi”, kazao je pomoćnik državnog sekretara, ističući da se planom generalnog sekretara ne ugrožava suverenitet Kosova.

“Mislim da se njime ojačava suverenitet, jer će EULEKS biti raspoređen širom zemlje. To će takođe značiti da etničke zajednice na Kosovu, naročito Srbi, mogu da budu sigurne da će biti uspostavljena vladavina prava u skladu sa evropskim standardima i Evropa će biti prisutna. Nije riječ o podjeli Kosova već se omogućuje jednoj zemlji da napreduje”, istakao je Frid.

Pomoćnik državnog sekretara naveo je da vjeruje da će rapoređivanje EULEKS-a biti okočano do proljeća, ističući da evropska misija mora da koordiniše svoje poteze sa lokalnim vlastima i vladom u Prištini, za koju smatra da će biti konstruktivna i pored protivljenja planu od šest tačaka.

“Mislim da će kosovske vlasti biti praktične u vezi sa ovim pitanjem zašto što plan od 6 tačaka nije toliko loš koliko misle da jeste. Ali, s obzirom na to da su ga odbacili, to moramo poštovati jer je u pitanju njjihova zemlja”.

Frid kaže da se ne može govoriti ni o diplomatskoj pobjedi Beograda, niit očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

“To nije tačno, bez obzira koliko puta to Srbija izgovori. Kosovo je nezavisna država i to je nepovratno”, rekao je Frid, naglašavajući međutim da Srbija ima evropsku perspektivu.

Srbija ima budućnost u Evropi i zaslužuje je. Srbija nikada nije željela da bude u izolaciji - željela je da bude evropska zemlja i ima tu šansu. Da bi je ostvarila mora da sarađuje sa EULEKS-om i Evropom i nadam se - sa Sjedinjenim Državama. I da nađe put do Evrope”.

Frid vjeruje da će buduća adminsitarcija zastupati isti stav prema regionu zapadnog Balkana.

Poznati su mi stavovi ljudi u spoljnopolitičkom timu novoizabranog predsjednika Baraka Obame. Riječ je o ljudima koji dobro poznaju politiku u vezi sa Balkanom, zato što se sjećaju 1999. Mislim da se politikka neće mijenjati. Činjenica je da se Bušova administracija konsultovala sa mnogim demokratama, dok smo odlučivali, jer smo htjeli da se postigne dvostranačko rješenje i to se dogodilo. Mislim da će Sjedinjene Države biti aktivne, da će nastaviti da budu ključan igrač, ali neće raditi same već u saradnji sa Evropom”.

Pomoćnik državnog sekretara nije siguran da li će ostati na tom položaju u novoj adminsitraciji, podsjećajući da je služio za vrijeme mandata i republikanskog i demokratskog predsjednika.

XS
SM
MD
LG